
Turšija od pečuraka
Sa svojim karakterističnim ukusom i elastičnom teksturom, predstavlja pravu deliciju i izvanredan dodatak zimskoj trpezi. Najčešće se koriste šampinjoni, ali

Turšija od zelenog paradajza
Jedna je od omiljenijih zimnica na ovim prostorima, cenjena zbog svog jedinstvenog kiselkastog i hrskavog ukusa. Iako zeleni paradajz nije

Turšija od grožđa
Poznata je i kao kiselo grožđe, jedna je od ređih, ali izuzetno ukusnih zimnica. Iako je grožđe prvenstveno slatko voće,

Ljutenica
Ljuta balkanska zimska salata, omiljena je zbog svog bogatog, pikantnog ukusa. Tradicionalno se spravlja od pečenih paprika i paradajza, uz

Pinđur
Jedno je od najpopularnijih jela na Balkanu, neizostavni deo zimske trpeze. Napravljen je od sočnih paprika, paradajza i belog luka,

Slatko od dudinja
Poznato i kao slatko od dudkinja, jedna je od zaboravljenih poslastica koje zaslužuju povratak na naše trpeze. Ovi sitni plodovi,

Slatko od ružinih latica
Ovo je poslastica koja se smatra vrhuncem elegancije i ukusa. Njena prefinjena aroma i delikatan cvetni miris čine je idealnom

Domaći sirup od zove
Sa svojim prepoznatljivim cvetnim mirisom i osvežavajućim ukusom, jedno je od omiljenijih pića tokom proleća i leta. Priprema je jednostavna,

Slatko od drenjina
Ovo je prava poslastica, pomalo zaboravljena, a izuzetno cenjena u tradicionalnim kuhinjama. Drenjine, sitni crveni plodovi specifičnog kiselo-slatkog ukusa, idealne

Profiterole sa višnjama
Profiterole su mali francuski kolačići od lisnatog testa (choux testa), punjeni kremom i preliveni čokoladom. U ovoj verziji, kombinujemo sočne

Kolači od semenki lana i suncokreta
Drevna poslastica koja spaja ukus i zdravlje. Iako retko zabeleženi u modernim kuvarima, ovi kolači su nekada bili neizostavni deo

Medene figurice
Drevni slatkiš sa dubokim simboličkim značenjem, predstavljaju mnogo više od obične poslastice. Ove male skulpture od brašna i meda, često

Kolači sa susamom i medom
Ovaj starinski kolač potiče iz vremena kada su domaćice koristile osnovne namirnice koje su uvek bile pri ruci poput žitarica,

Slatko od dunja
Jedna je od najcenjenijih poslastica u srpskim domaćinstvima. Nekada je bilo obavezno posluženje prvim gostima, uz čašu hladne vode. Dunja,

Kotonjata
Stara poslastica koja se u Srbiji pravila još u 19. veku. Reč je o čvrstoj masi od dunja i šećera,

Orasnice
Jedan od onih kolača koji se pamte generacijama. Pravile su se za slave, svadbe, Božić i svečane trpeze. Oblikom podsećaju

Kolač šapice
Šape, šapice ili medveđe šape su jedan od najpoznatijih i najomiljenijih starinskih kolača u Srbiji, a ime su dobile po

Aromatična iglica iz rerne
Ovaj recept je idealan način da uživate u delikatnom mesu iglice. Metoda pečenja je u zatvorenom peki papiru koji se

Pileće rolnice sa ajvarom
Ako tražite jelo koje je jednostavno za pripremu, a izgleda efektno i ima bogat ukus – pileće rolnice sa ajvarom

Sardele u tempuri
Tempura je u japanskoj kuhinji poznata po svojoj izuzetno laganoj i hrskavoj kori koja se postiže posebnim načinom pohovanja. Sardele,

Krmenadle u kremastom sosu od pečuraka
Za ručak koji uvek prija, predlažemo krmenadle u kremastom sosu od pečuraka, kao prilog možete poslužiti pire krompir i hrskavi

Kako lako pripremiti svežu ribu
U Super Veru znamo koliko uživanje u dobroj ribi zavisi od svežine i pripreme. Zato ribu dovožimo direktno sa riblje

Fileti skuše na pireu od bundeve
Ako želite da obogatite pripremu skuše nečim drugačijim i modernim, ovaj recept je odličan izbor. Sočni fileti skuše serviraju se

Ražnjići sa svinjskim mesom i ananasom
Ako tražite jelo koje spaja sočnost mesa i osvežavajuću slast ananasa, ovi ražnjići su pravi izbor. Svinjska plećka je masnija

Recepti sa grčkim jogurtom
Grčki jogurt nije običan jogurt – on je gušći, kremastiji i punijeg ukusa zahvaljujući posebnoj tehnologiji ceđenja kojom se uklanja

Azijska salata sa nudlama i kruškom
U ovom neobičnom spoju, sočne kruške se kombinuju sa pirinčanim nudlama i prelivom od kikirikija i đumbira. Kombinacija svežeg i

Tajlandski kari sa piletinom i tikvicama
Uživajte u bogatim i egzotičnim ukusima Azije uz jednostavan tajlandski kari sa piletinom, tikvicama i kokosovim mlekom. Idealan obrok za

OTKRIVANJE UKUSA DALEKOG ISTOKA BEZ “VELIKE NAUKE”
Konačno možete spremati originalne azijske specijalitete bez “zamenskih” proizvoda, jer se u ponudi Super Vera nalazi više od 100 autentičnih

Azijski specijaliteti sa voćem i povrćem
Za sve ljubitelje azijske kuhinje pripremili smo kolekciju jednostavnih, ukusnih i aromatičnih jela. Ovi recepti kombinuju autentične proizvode iz Super

Azijska jela sa povrćem i mesom
Ako tražite jednostavne recepte za azijska jela sa povrćem i mesom, u nastavku pogledajte autentične specijalitete pripremljene od pažljivo odabranih

Azijski recepti za jela sa ribom i morskim plodovima
Ako ste se pitali kako da kod kuće pripremite egzotične specijalitete sa ribom i morskim plodovima, Super Vero je pravo

Letnja salata sa lubenicom
Ova salata sa sezonskim sastojcima spaja lagane ukuse i prirodnu svežinu u savršen sklad. Kombinacija slatkog, slanog i kiselkastog čini

Hobotnica na humusu sa mediteranskom salsom
Ovaj recept donosi pravi duh Mediterana na tanjiru – spoj kremastog humusa, nežne hobotnice i osvežavajuće mešavine paradajza, crvenog luka

Sorbe od dinje
Sorbe od dinje je osvežavajuć i lagan desert. Kombinacija sočne dinje, mirisne limunove kore i blage slatkoće meda čini ga

Riblji brudet od sveže ribe – ukus Mediterana na tanjiru
Ako još niste probali riblji brudet, sada je idealan trenutak. Sveže morske ribe kao što su salpa, bukva i iglica

Pržene grčke sveže kozice
Jednostavan recept, fantastičan ukus U Super Vero markete je stigla nova isporuka morske ribe i plodova mora – direktno

Riba list iz rerne
Riba list je delikates sa blagim ukusom i veoma mekim mesom koje se lako odvaja od kostiju. Zbog svoje nežnosti,

Kako da izaberete i spremite egzotičnu morsku ribu – lako uz Super Vero ribarnice
Sveža riba je postala retkost, zbog dugih distributivnih lanaca, koji utiču na dostupnost. U Super Veru smo taj put skratili

Grčka pita sa lubenicom (Karpouzinopita)
Kada pomislimo na lubenicu, retko je zamišljamo u kolaču – ali u grčkoj tradiciji, lubenica je mnogo više od letnjeg

Kolač sa maslinovim uljem i limunom
Ako ste ljubitelj laganih, aromatičnih poslastica koje spajaju tradiciju i jednostavnost, ovaj grčki kolač sa maslinovim uljem i limunom biće

Ukusi Grčke na Vašem stolu
FETA kao zvezda letnje trpeze U Grčkoj, leto počinje mirisom origana, šuštanjem maslina na vetru – i komadićem hladne

Grašak na grčki način
Grašak je jedno od klasičnih jela iz grčke kuhinje, pripremljeno u stilu ladera što znači da se kuva isključivo na

Kolač sa dinjom
Dinja možda nije čest sastojak u poslasticama, ali upravo zato ovaj kolač donosi pravo osveženje. Njena blaga slast i sočnost

Zgnječeni mladi krompiri
Dok traje sezona mladih krompirića, pravo je vreme da ih iskoristimo u jednostavnim, a ukusnim receptima koji ističu njihovu prirodnu

Naučite kako da spremite ribu i morske plodove kao vrhunski šef kuhinje
Priprema ribe deluje jednostavno – parče filea, malo soli, možda limun – ali istinski savršena riba zahteva znanje, osećaj i

Brancin sa sosom od limuna
Brancin je nežna i aromatična riba kojoj najviše prija jednostavna i pažljiva priprema. Ovaj recept koristi metodu pripreme en papillote,

Pileći štapići
Pileći štapići su jedno od onih jela koje podjednako vole i deca i odrasli – jednostavni su za pripremu, lako

Punjeni pileći file
Ako volite jednostavan i brz obrok, punjeni pileći file je odlična ideja. Sočno belo meso sa rastopljenim sirom dobija dodatnu

Grčke pljeskavice od tikvica (Kolokithokeftedes)
Pljeskavice od tikvica u grčkom stilu, poznate i kao kolokithokeftedes, jedno su od onih jednostavnih, ali izuzetno mirisnih i ukusnih

Uštipci od mlevenog mesa
Sočni uštipci od mešanog mlevenog mesa, obogaćeni kačkavaljem i blagim začinima, su idealni uz pečeni krompir, urnebes salatu ili sveže

Prolećna salata
Ova osvežavajuća salata sa mladim lukom, jajima i rotkvicama pravi je izbor kada poželite nešto ukusno da pojedete. Lako se

Kleftiko – jagnjetina pečena na grčki način
„Kleftiko“ (Κλέφτικο) potiče od reči „kleftis“ i odnosi se na grčke hajduke iz osmanskog perioda, poznate kao Klefti. Oni su

Pečena jagnjetina sa sosom od limuna i meda
Praznična trpeza je više od tradicije – to je trenutak kada običaji dobijaju lični pečat. U tom stilu, preporučujemo recept

Veganski humus od cvekle
Humus od cvekle je savršen spoj klasičnog bliskoistočnog namaza i bogate, slatkaste arome pečene cvekle. Osim što je veganski, prepun

Posna pita sa prazilukom
Kada je post često tražimo recepte koji su istovremeno jednostavni, hranljivi i puni ukusa. Praziluk daje jelima blagu slatkoću i

Tortilja od krompira
Ovo jelo ima jednostavne sastojke, poput krompira, crnog luka i jaja. Sprema se u tiganju, a jedinstvenost proizilazi iz spore

Puslica rolat sa mandorama
Ovaj rolat je savršen spoj hrskave puslice, nežnog kreme i sočnih mandora. Listići badema u puslici dodaju prelepu teksturu, dok

Pečeni kolač sa mandorama
Mandora je voće koje nastaje ukrštanjem mandarine i pomorandže, pa u sebi spaja najbolje od oba citrusa. Prepoznatljiva po intenzivnom

Čokoladni kolač od pomorandže
Ova poslastica spaja bogatstvo tamne čokolade s osvežavajućim citrusnim notama. Njegova raskošna tekstura i intenzivan ukus čine ga idealnim desertom,

Pečeni svinjski but sa jabukama
Ovaj recept predstavlja savršen spoj sočnog mesa i voćnih aroma, stvarajući jelo koje je bogato ukusima i idealno za svečane

Banana hleb
Banana hleb je jedan od onih recepata koji uvek uspeva i oduševljava svojim bogatim, sočnim ukusom. Dodavanjem kakao praha dobija

Mango panakota
Panna cotta je klasičan italijanski dezert koji je brzo osvojio srca ljubitelja slatkiša širom sveta. Uz ovaj recept, pripremićete poslasticu

Autentični francuski blini – recept za savršeno pahuljaste palačinke
Bliniji su male, vazdušaste palačinke od pšeničnog i heljdinog brašna, koje se u Francuskoj često služe uz ikru, dimljeni losos

Mafini punjeni pudingom sa limunom
Ako tražite desert koji spaja sočne mafine i kremastu sredinu, ovi mafini su pravi izbor. Sastojci za mafine: 200g brašna

Grilovani patlidžan sa narom i orasima
Ovaj recept spaja bogatstvo ukusa grilovanih patlidžana sa kremastim sosom od belog luka i jogurta, hrskavim orasima i osvežavajućim narom.

Kolač sa suvim šljivama
Ako tražite desert koji spaja bogate ukuse i jednostavnu pripremu, ovaj kolač sa osmotski sušenim šljivama i orasima je pravi

Krompir salata
Krompir salata je jednostavan, ali neodoljiv prilog koji se savršeno uklapa uz mnoga jela. Uz nekoliko trikova, možete je podići

Pasta sa limunom
Ova pasta je idealan izbor kada želite brz i ukusan obrok sa minimalno sastojaka. Priprema traje samo oko 20 minuta,

Posni podvarak sa pečurkama
Podvarak donosi sve ono što volimo u tradicionalnom ukusu, ali sa novim šmekom – dodatkom pečuraka. Umesto klasične varijante sa

Posni potaž od bundeve
Tražite ukusan, zdrav i lagan obrok koji je ujedno i posan? Ovaj potaž od bundeve kombinuje prirodnu slatkoću bundeve sa

Prevrnuti kolač sa pomorandžama
Tanko sečene kriške pomorandže ne samo da daju vizuelni efekat, već obogaćuju kolač jedinstvenom aromom. Idealno je rešenje za ljubitelje

Pirinač sa limunom i morskim psom
Morski pas je neuobičajena, ali sve popularnija riba. Kako je skoro bez kostiju, lako se prilagođava različitim začinima i tehnikama

Pečeni karfiol
Ovaj recept spaja nežnu teksturu karfiola s bogatim i kremastim bešamel sosom, zapečenim sa sirom do savršenstva. Idealan je kao

Pita sa jabukama
Pita sa jabukama je pravi klasik među desertima – jednostavna za pripremu, mirisna i puna toplih ukusa. Sastojci: 500g kora

Pileći batak punjen povrćem
Ako tražite drugačiji način pripreme pilećih bataka, ovaj recept je idealan! Sočno meso, sa punjenjem od povrća i zapečenim sirom

Kolač sa limunom i makom
Ovaj osvežavajući kolač sa limunom i makom spaja citrusne note s blagom hrskavošću maka. Preliv od limuna daje mu dodatnu

Salata sa narom i sirom
Nar, orasi i jabuke su izvori korisnih nutrijenata za organizam, posebno tokom prelaznog perioda. Nar je bogat antioksidansima, vitaminom C

Džem od mandarina
Džem od mandarina je odličan premaz za hleb, palačinke ili uz sir. Ako volite gorkastiju notu, možete ostaviti više kore,

Brusketi sa džemom od maline sa tartufima
Tartufi su širom sveta prepoznati kao jedan od najekskluzivnijih i najređih sastojaka u gastronomiji, dok džem od malina osvaja svojim

Domaća gibanica
Gibanica se može poslužiti kao glavno jelo ili kao užina, a odlična je i za posnu varijantu ako se koriste

Domaća testenina sa pešterskom pršutom i mikrobiljem
Ova testenina kombinuje bogat ukus pešterske pršute, svežinu mikrobilja i osvežavajuću notu tarskog sira, stvarajući jelo koje je istovremeno lagano

Kremasti rižoto sa bundevom
Spoj kremaste teksture i bogatog, orašastog ukusa pečene bundeve. Pečena bundeva daje prirodnu slatkoću i blagu kiselost, koja se uklapa

Tart sa nektarinama
Tart sa nektarinama je savršena kombinacija hrskavog testa i sočnih, zrelih nektarina. Ovaj desert nudi prelepu ravnotežu između slatkoće i

Ćureće ćufte sa povrćem
Ćufte su omiljeno jelo u mnogim kuhinjama, ali se često prave na isti način. Umesto klasične kombinacije mlevenog mesa i

Svinjska rebra sa glazurom od tamnog piva i džemom od kajsija
Možete ih pripremiti na bezbroj načina, ali pravim izborom začina ćete značajno obogatiti njihov ukus. Ovaj recept pravi balans između

Ćureće meso sa sosom od senfa i meda
Ključni sastojak ovog recepta je dižon senf, koji unosi poseban ukus i u kombinaciji sa medom stvara izbalansiran sos –

Kolač sa celom kruškom
Ovaj kolač izgledom posebno privlači – cele kruške koje proviruju iz mekanog testa. Kad se iseče parče, vidi se cela

Špagete sa tunjevinom
Ako tražite brzo i jednostavno jelo, onda je ovaj recept rešenje za Vas 😊 Sastojci: 400 g špageta 300g tunjevine

Tropski raj – poslastica sa ananasom i maskarponeom
Ako tražite egzotičnu i osvežavajuću poslasticu kojom ćete impresionirati goste, podjednako kao i svoja nepca, ovaj kolač je pravi izbor.

Krambl kolač sa kajsijama
Krambl (crumble) je tradicionalni desert koji potiče iz Velike Britanije. Nastao je tokom Drugog svetskog rata zbog nestašice i racionalizacije

Kolač sa šljivama
Pripremite brzo i jednostavno kolač sa šljivama. Obradujte svoje najbliže ovom preukusnom poslasticom. 😊 Sastojci: 500 g svežih šljiva 200

Osvežavajuća salata sa dinjom i pršutom
Salate su uvek dobar izbor zbog svoje hranljivosti i brze pripreme. Dinja, kao glavni sastojak pruža hidrataciju i slatkoću, dok

Ratatuj
Ratatuj (francuski: Ratatouille) je tradicionalno francusko jelo od povrća. Poznato je po bogatom ukusu i vibrantnim bojama. Poreklo ovog jela

Voćni tart
Kombinacija hrskave kore, kremastog punjenja od grčkog jogurta i svežih malina i kupina pruža savršen balans između slatkog i kiselkastog.

Galaktoboureko
Galaktoboureko je jedan od poznatijih tradicionalnih grčkih deserata. Ime potiče od grčke reči galakto što znači mleko i boureko što

Spanakorizo sa mariniranim inćunima
Spanakorizo je tradicionalno grčko jelo koje kombinuje spanać i pirinač. Jednostavna priprema i hranljivost sastojaka ga čini idealnim ručkom. Još

Grčke bamije u paradajz sosu
Bamije su povrće koje se često koristi u mediteranskoj kuhinji, posebno u Grčkoj. Izuzetno je zdravo, bogato vlaknima, vitaminima i

Suvlaki od škampa
U grčkoj kuhinji suvlaki predstavlja jedno od najprepoznatljivijih jela. Sastoji se od komadića mesa, prethodno mariniranih u začinima, nabodenih na

Gratinirana orzo testenina
Predstavljamo recept koji potiče iz grčke kuhinje i kombinacija je mlevenog mesa i orzo testenine. Orzo testenina, poznata i kao

Parfe od grčkog jogurta i voća
Uz obilje svežeg voća koje proleće donosi, predstavljamo osvežavajući recept za pripremu sa novim Mandrekas grčkim jogurtom sa Korinta. Ovaj

Sirova letnja torta sa grčkim jogurtom i trešnjama
Predstavljamo recept za sirovu tortu sa grčkim jogurtom i trešnjama. Ova torta je osvežavajuća, zdrava i jednostavna za pripremu, idealna

Piletina rolovana u pršuti punjena kačkavaljem
Ako su vam dosadili klasični načini pripreme piletine i tražite nešto novo i drugačije predstavljamo sjajan recept. Pored piletine potrebna

Pita sa kriškom feta sira i medom
Ove nedelje predlažemo nesvakidašnji recept. Kombinacija slanog feta sira, premaza od putera i meda koji dodaje savršenu slatkoću, ova pita

Jagnjetina u marinadi sa suvim voćem
Jagnjetina je omiljeno jelo na uskršnjim trpezama. Ekskluzivno u Super Vero marketima možete kupiti svežu jagnjetinu garantovanog porekla. Ove godine

Pastrmka pečena u rerni
U Super Vero ribarnicama imate priliku da nađete pastrmku sa Stare planine. Uzgaja se u čistim planinskim rekama i potocima

Ovsena kaša kuvana u biljnom napitku
Ovsena kaša je odlična opcija ne samo za doručak, već i kao užina ili obrok pre ili posle treninga. Osim

Francuski sendviči – ,,Croque monsieur” i ,,Croque madame”
Da li ste ikada probali francuske sendviče? Ako još uvek niste, možda je vreme da to promenite. Francuski sendviči su

Salata od kinoe i škampa
Ove nedelje predlažemo zdraviji obrok. S obzirom da je je sezona posta, ovo je sjajan način da probate nešto drugačije,

Slatke francuske prženice sa jagodama
U Srbiji postoje ljudi koji na prženice mažu krem ili džem, dok u Francuskoj same prženice se prave tako da

Kuvani mladi kupus sa svinjskim butom
Predlog za ovu nedelju je kuvani mladi kupus sa svinjskim butom. Namirnice koje su potrebne za pripremu možete kupiti po

Pileće ćufte sa pesto špagetama
Recept za ukusan ručak sa proizvodima iz najnovijeg lifleta! Sastojci Za ćufte od piletine: – 500g pilećeg mlevenog mesa –

Američke palačinke
Sastojci: 5 šolja brašna, najbolje tip 400; 1/3 šolje šećera; 1 prašak za pecivo; Prstohvat soli; 2 šolje mleka, 2

Šarene kiflice
Obradujte voljene sa finim, slatkim, šarenim i sočnim kiflicama punjene kremom ili domaćim džemom – sami možete izabrati 😊 Potrebni

Priprema slavskog kolača
Pored Božića i Uskrsa, jedan od najvažnijih porodičnih praznika u Srbiji jeste slava. Srbi su jedini hrišćani koji slave slavu,

Kako napraviti savršenu marinadu za pripremu mesa
Navikli ste da predstavljamo različite recepte, ali ovog puta ne. 😊 Danas ćemo Vam pokazati nekoliko različitih načina za pripremu

Pileća salata sa brusnicama
Verujemo da danas, salate sa majonezom nisu među omiljenima…Ali, uvek postoji izuzetak, takva je ova salata – fina i kremasta

Marinirana jagnjetina sa krompirom i crvenim lukom
Predstavljamo Vam recept za sve one koji vole dobro pripremljenu jagnjetinu, sočnu, i hrskavu spolja! 😊 Potrebno je: Komad jagnjećeg

Svinjska plećka pečena u rerni
Predstavlja tradicionalni specijalitet u mnogim krajevima naše zemlje a svakako i jelo bogate praznične trpeze. Svaka domaćica ili domaćin imaju

Rolat sa jagodama i plazmom
Proleće je konačno stiglo a sa njim i ukusi kojih smo ostali željni tokom čitave zime. Mi odmah pomislimo na

Mladenčići
Pravoslavna crkva 22.mart praznuje kao Dan Svetih 40 Mučenih Svestijstih. U narodu je ovaj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju

Ćufte od mesa i pirinča
Ideja za ručak koji je jednostavan za pripremu i veoma ukusan. Obožavaće ga i deca i stariji. Potrebno je: 500g

Pileći bataci na grčki način
Kažu da su Grci narod koji duže žive, da li zbog pogodnog geografskog položaja, blage sredozemne klime a možda najviše

Krompir čorba sa piletinom
U “moru” modernih jela i recepata starinska krompir čorba potpuno je zapostavljena kao deo ručka, iako je reč o jelu

Štapići od testa uvaljani u beli luk
Potrebno je: 400g brašna tip 400 1dl mlakog mleka 5dl toplije vode 1 suvi kvasac 5dl ulja od semenki grožđa

Kolač sa čokoladom i pomorandžom
Da li ste ikada probali pomorandže iz Grčke? A napravili čokoladni kolač sa njima? To morate da probate! 😉 U

Pečeni svinjski but sa krompirom
Recept za ukusan i hranljiv ručak – meso i krompiri iz rerne, uz mali dodatak vina daju očaravajuči ukus obroka

Puter kiflice
Mekane, ukusne i veoma jeftine puter kiflice spremne za pola sata! Odličan predlog za doručak, večeru ili u kombinaciji uz

Mafini od banana i ovsenih pahuljica
Kažu da u vreme praznika često jedemo i više nego što bi trebalo, ne brineći o kilogramima. Zato Vam predstavljamo

Spanakopita – autentična grčka pita
Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo 😉 Spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće

Božićna česnica
Tradicionalna božićna česnica se u različitim krajevima Srbije različito sprema, a ono što je svima zajedničko jeste da u nju

Posna medena pita sa orasima
U susret Novogodišnjoj noći, a specijalno trpezi pripremili smo Vam ukusnu medenu pitu, posutu mlevenim orasima. Sastoji za 4 korice:
Posna trpeza – Salata od spanaća sa kukuruzom i šargarepom
Tu je i recept za jednu vrlo brzu, laganu i ukusnu posnu salatu! 😊 Potrebno je: 300gr spanaća, 200gr kukuruza

Posna trpeza – Čokoladni kolač
Kada kažemo posna trpeza, ne moramo da mislimo samo na povrće i ribu. Postoji pregršt ideja za slatke kolače u

Posna trpeza – Pašteta od sardine i tunjevine
I ove nedelje nastavljamo sa idejama koji će da ukrase Vašu posnu trpezu. 😊 Ovo je recept za posnu paštetu

Posna trpeza – Brancin sa povrćem
Veruje se da je Božićni post uveden još u 4. veku. Ovaj post, kao jedan od omiljenih, kod hrišćana traje

Đumbir, med i limun čini čuda za Vaš imunitet!
Nećemo vam nabrajati za šta je sve ovaj čaj dobar, verujemo da znate da bi to bio podugačak spisak 😊.

GRČKI PUNJENI PATLIDŽAN – PAPOUTSAKIA
„Da uživamo u životu i u dobroj hrani kao Grci – punjeni patlidžan sa mlevenim mesom Papucaki“ SASTOJCI 4 srednja

MELICANO SALATA
Melitzanosalata je grčki umak koji se pravi od pečenih patlidžana, belog luka, luka, maslinovog ulja, limunovog soka i peršuna. Obično

Grčke punjene paprike sa feta sirom
Ova gemista ili grčka punjena paprika je osnovni obrok u grčkim domaćinstvima. Skoro svaki dom ima svoj recept. Zdravo je,

ŠKAMPI SA FETOM U OUZU
Probajte nešto sasvim novo! Ukusno letnje jelo sa škampima u prelepom sosu od fete i Ouza! San naziv mami nepca

PILETINA U SOSU OD PEČURAKA
Nežna i sočna pileća prsa u sosu od pečuraka sa belim lukom je ukusan i sočan obrok koji može biti

Kolač od šljiva
Sveže šljive i hrskavi preliv od ovsa, ovaj hrskavi kolač je lagana alternativa klasičnoj voćnoj piti. Jednostavan je za pravljenje

Zdrave ćufte od ćuretine za manje od sat vremena
Ove pečene ćureće ćufte savršene su za one noći kada ne želite da se petljate sa gomilom različitih sastojaka ili

Feta krem začinjen medom
Bez obzira da li tražite nešto posebno da poslužite uz piće ili predjelo, ovo će se svideti svima. Brzo je

Caprese pasta salata
Ova sveža i lagana salata pruža nalet ukusa kojima će retko ko odoleti.Salata od testenine je nešto što svi vole!

Jednostavan mus od limuna – samo 3 sastojka
Ljubitelji limuna, slušajte! Ako tražite neverovatno lak, neverovatno ukusan desert sa limunom, ovaj recept je za vas. Sa samo tri

Portokalopita – Grčki kolač od narandže
Portokalopita (grčki: Πορτκαλόπιτά) je tradicionalna grčka torta od narandže napravljena sa jedinstvenom kombinacijom kora za pitu i narandže. Natopljen slatkim

7-Minuta Pikantni Losos
U samo nekoliko minuta, sa samo nekoliko sastojaka, koristeći samo jedan tiganj, pravimo neverovatno jelo koje sadrži jedan od najboljih

„Yiaourti me meli“ grčki dezert sa jogurtom i medom
Ovaj dezert se priprema lako i brzo, može se konzumirati po najvećoj vrućini jer je izuzetno osvežavajući. Probajte da ga

Pire od fave (žuti grašak) sa kobasicom
Sastojci za 2 kg jela: 1/2 kg žutog graška (fave) 250 g crnog luka 200-250 ml maslinovog ulja 1.5 l

Pitice sa belim i žutim sirom pržene u tiganju
Sastojci za 50 pitica: 400 g originalne rendane grčke Fete 100 g rendanog kačkavalja 100 g rendanog sira Graviera (tvrdi

Bujurdi
Sastojci: 100 g feta sira 100g gauda sira 100 g Olympos kozijeg sira Kašika maslinovog ulja 2 kom paradajza Crvena

Grčko tradicionalno jelo sa kobasicama „Spetzofai“
Sastojci za 1.5kg: 150 ml maslinovog ulja 600 g kobasice Myconos ili Santorini 50 g seckanog belog luka 200 g

Pasticio
Sastojci: Pakovanje paste penne (400g) 100 g rendanog kačkavalja 100 g rendanog sira Graviera 300g mlevenog mesa 1 limenka seckanog

Sjenička jagnjetina u mleku
Sjenička jagnjetina u mleku Sastojci: 1.5 kg najkvalitetnije sjeničke jagnjetine 1 kg krompira 1 l mleka 2 kašike pešterskog kajmaka

Pirotska jagnjetina ispod sača sa krompirima i povrćem
Pirotska jagnjetina ispod sača sa krompirima i povrćem Sastojci: 1,5 kg najkvalitetnije pirotske jagnjetine 1 kg krompira 3 srednje glavice

Pečena jagnjetina sa origanom
Pečena jagnjetina sa origanom Sastojci: 3 kg jagnjetine 60 ml maslinovog ulja 1 kašičica majorana, 250 mililitara crnog vina 250

Jagnjeća džigerica u sosu od crvenog vina
Jagnjeća džigerica u sosu od crvenog vina Sastojci: 1 supena kašika brašna 150 g jagnjeće džigerice 2 supene kašike maslinovog

Grčka musaka sa jagnjetinom
Grčka musaka sa jagnjetinom Sastojci: 500 g mlevenog jagnjećeg mesa 4 patlidžana srednje veličine 4 srednja krompira 4 tikvice 1

Čorba od jagnjeće glave
Čorba od jagnjeće glave Sastojci: 1 jagnjeća glava 1 glavica crnog luka 2 kašike brašna 2 kašike maslaca 1 kašika

Kupus salata sa tunjevinom
Kupus salata sa tunjevinom Sastojci: 1 konzerva tunjevine 400 g svežeg kupusa Pola struka mladog luka 3 kašike gustog jogurta

Mini čizkejk sa jagodama
Mini čizkejk sa jagodama Sastojci: 200 g keksa 200 ml slatke pavlake 200 g krem sira 400 g jagoda 100

Caprese štapići sa pršutom
Caprese štapići sa pršutom Sastojci: Grčki paradajz Mini mocarela Pršuta Bosiljak Balzamiko sirće Biber Priprema: Isecite pršutu na

Jagnjeći but iz rerne
Jagnjeći but iz rerne Sastojci: 1,6 kg jagnjećeg buta sa koskom 1 veza majčine dušice 2 grančice ruzmarina 2 čena

Svinjski kotleti sa medom i belim lukom
Svinjski kotleti sa medom i belim lukom Sastojci: Svinjski but ½ šolje kečapa 2 kašike meda 2 kašike soja sosa

Bamije u paradajz sosu sa kuskusom
Bamije u paradajz sosu sa kuskusom Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja 2 crna luka, sitno iseckana 250g Ifantis zamrznutih bamija,

Brusketi sa ćuretinom i sirom
Brusketi sa ćuretinom i sirom Sastojci: 3 The Manna tosta sa maslinovim uljem 2 kriške sira 2 kriške ćureće šunke

Limun čizkejk
Pita od jabuka sa prelivom od malina Sastojci: 110 g mlevenog keksa 50 g putera 25 g braon šećera 350

Pita od jabuka sa prelivom od malina
Pita od jabuka sa prelivom od malina Sastojci: 250 g brašna 100 g šećera u prahu 1 prstohvat soli 125

Zapečeni losos sa paradajzom
Zapečeni losos sa paradajzom Sastojci: 4 lososa od po 170 grama 4 paradajza srednje veličine prepolovljena 2 kašike maslinovog ulja

Veganska pljeskavica
Veganska pljeskavica Sastojci: 400 grama kukuruza Pola veze korijandera Pola kašičice mlevene paprike Malo mlevenog kima Kora jednog limuna So

Vegan sendvič
Vegan sendvič Sastojci: 300 g pečuraka (vrganja) 1 paradajz 2 čena belog luka ili prstohvat belog luka u prahu 1

Punjeni šaran sa orasima
Punjeni šaran sa orasima Sastojci: Šaran od 1,5 do 2 kg Šolja seckanih oraha 2 glavice luka Ulje Mlevena paprika

Hilandarska boranija
Hilandarska boranija Sastojci: 1 kg boranije 1-2 glavice crnog luka 2 čena belog luka 3 paradajza Malo peršuna So Maslinovo

Posna pasta sa paradajzem i pečurkama
Posna pasta sa paradajzem i pečurkama Sastojci: 250g posne testenine 50g kuvanih ili grilovanih pečuraka 200ml soka od paradajza Kašika

Posna čorba sa graškom
Posna čorba sa graškom Sastojci: 2 krompira Šaka graška Šaka seckane šargarepe Porcija za jednu osobu 20 minuta

Čokoladna torta od 3 sastojka
Čokoladna torta od 3 sastojka Porcija za 12 osoba Sat i po Služite uz slatku pavlaku i

Namaz od sira i oraha
Namaz od sira i oraha Sastojci: 100 g gorgonzole 200 g svežeg kravljeg sira 2 kašike kisele pavlake 1 kašika

Banana palačinke
Banana palačinke Sastojci: Dve banane Dva jajeta Ulje za prženje Porcija za 4 osobe 20 minuta Palačinke

Grčki umak od patlidžana
Grčki umak od patlidžana Sastojci: 4 manja patlidžana 2 manja ili 1 veliki čen belog luka 2-3 kašike limunovog soka

Brusketi sa dimljenim lososom
Brusketi sa dimljenim lososom Sastojci: 200 g dimljenog lososa 1 komad integralnog bageta 100 g crnih maslina 10 g sveže

Caprese salata
Caprese salata Sastojci: 250 g mocarele 1 supena kašika maslinovog ulja prstohvat bosiljka 300 g paradajza Porcija za 4

Grčka salata
Grčka salata Sastojci: 2 veće paprike (crvena i zelena) 1 krastavac 1 veći crveni luk 4 veća ili 6 manjih

Starinski ajvar od paprike
Sastojci: 30 kg crvene mesnate paprike 1,5 l ulja 200 g soli 50 g esencije Priprema: Ispeći papriku na plotni

Kiseli beli luk
Kiseli beli luk Sastojci: Šolja belog vinskog sirćeta Kašičica soli Pola kašičice šećera Timijan Nekoliko zrna bibera Oljušteni čenovi belog

Sušeni paradajz u maslinovom ulju
Sušeni paradajz u maslinovom ulju Sastojci: 2 kg paradajza (po izboru) beli luk bosiljak ruzmarin (sveži ili sušeni) ekstra devičansko

Kiseli kupus za samo dva dana
Da biste imali ukusni kiseli kupus nije neophodno da ga spremate na tradicionalni način, pogotovo ako za to nemate uslova

Tradicionalna grčka musaka od krompira i patlidžana
Tradicionalna grčka musaka od krompira i patlidžana Sastojci: Za osnovu: 3-4 kom patlidžana 3-4 krompira Ulje za prženje Za grčki

Šampinjoni punjeni parmezanom
Šampinjoni punjeni parmezanom Sastojci: 12 šampinjona Pesto sos Rendani parmezan Porcija za 2 osobe 20 minuta Servirajte

Piletina u belom sosu sa šampinjonima
Piletina u belom sosu sa šampinjonima Sastojci: 500 g piletine 1 l pavlake za kuvanje 2 kesice instant supe od

Pica margarita
Pica margarita Sastojci: Za testo: pola kašičice instant kvasca 260g oštrog pšeničnog brašna 260g svenamenskog brašna 1 kašičica soli 2

Krompir u tiganju sa viršlama i lukom
Krompir u tiganju sa viršlama i lukom Sastojci: 2 veća krompira 1 glavica većeg luka 1 paket viršli (2 do

Grčki dezert sa jogurtom i medom
Grčki dezert sa jogurtom i medom Sastojci: 1.5 dl punomasnog grčkog jogurta Med Orasi, pistaći ili drugi orašasti plodovi Suvo

Mlada šargarepa u rerni
Mlada šargarepa u rerni Sastojci: nekoliko mladih šargarepa 2 kašike meda 2 kašike maslinovog ulja malo svežeg djumbira prstohvat himalajske

Tzatziki salata
Tzatziki salata Sastojci: 1 kg grčkog jogurta 5%mm 400 g svežhi krastavaca 30 g belog luka 250 ml maslinovog ulja

Turšija od pečuraka
Sa svojim karakterističnim ukusom i elastičnom teksturom, predstavlja pravu deliciju i izvanredan dodatak zimskoj trpezi. Najčešće se koriste šampinjoni, ali

Turšija od zelenog paradajza
Jedna je od omiljenijih zimnica na ovim prostorima, cenjena zbog svog jedinstvenog kiselkastog i hrskavog ukusa. Iako zeleni paradajz nije

Turšija od grožđa
Poznata je i kao kiselo grožđe, jedna je od ređih, ali izuzetno ukusnih zimnica. Iako je grožđe prvenstveno slatko voće,

Ljutenica
Ljuta balkanska zimska salata, omiljena je zbog svog bogatog, pikantnog ukusa. Tradicionalno se spravlja od pečenih paprika i paradajza, uz

Pinđur
Jedno je od najpopularnijih jela na Balkanu, neizostavni deo zimske trpeze. Napravljen je od sočnih paprika, paradajza i belog luka,

Slatko od dudinja
Poznato i kao slatko od dudkinja, jedna je od zaboravljenih poslastica koje zaslužuju povratak na naše trpeze. Ovi sitni plodovi,

Slatko od ružinih latica
Ovo je poslastica koja se smatra vrhuncem elegancije i ukusa. Njena prefinjena aroma i delikatan cvetni miris čine je idealnom

Domaći sirup od zove
Sa svojim prepoznatljivim cvetnim mirisom i osvežavajućim ukusom, jedno je od omiljenijih pića tokom proleća i leta. Priprema je jednostavna,

Slatko od drenjina
Ovo je prava poslastica, pomalo zaboravljena, a izuzetno cenjena u tradicionalnim kuhinjama. Drenjine, sitni crveni plodovi specifičnog kiselo-slatkog ukusa, idealne

Kolači od semenki lana i suncokreta
Drevna poslastica koja spaja ukus i zdravlje. Iako retko zabeleženi u modernim kuvarima, ovi kolači su nekada bili neizostavni deo

Medene figurice
Drevni slatkiš sa dubokim simboličkim značenjem, predstavljaju mnogo više od obične poslastice. Ove male skulpture od brašna i meda, često

Kolači sa susamom i medom
Ovaj starinski kolač potiče iz vremena kada su domaćice koristile osnovne namirnice koje su uvek bile pri ruci poput žitarica,

Slatko od dunja
Jedna je od najcenjenijih poslastica u srpskim domaćinstvima. Nekada je bilo obavezno posluženje prvim gostima, uz čašu hladne vode. Dunja,

Kotonjata
Stara poslastica koja se u Srbiji pravila još u 19. veku. Reč je o čvrstoj masi od dunja i šećera,

Orasnice
Jedan od onih kolača koji se pamte generacijama. Pravile su se za slave, svadbe, Božić i svečane trpeze. Oblikom podsećaju

Kolač šapice
Šape, šapice ili medveđe šape su jedan od najpoznatijih i najomiljenijih starinskih kolača u Srbiji, a ime su dobile po

Posni podvarak sa pečurkama
Podvarak donosi sve ono što volimo u tradicionalnom ukusu, ali sa novim šmekom – dodatkom pečuraka. Umesto klasične varijante sa

Domaća gibanica
Gibanica se može poslužiti kao glavno jelo ili kao užina, a odlična je i za posnu varijantu ako se koriste

Božićna česnica
Tradicionalna božićna česnica se u različitim krajevima Srbije različito sprema, a ono što je svima zajedničko jeste da u nju

Starinski ajvar od paprike
Sastojci: 30 kg crvene mesnate paprike 1,5 l ulja 200 g soli 50 g esencije Priprema: Ispeći papriku na plotni

Kiseli beli luk
Kiseli beli luk Sastojci: Šolja belog vinskog sirćeta Kašičica soli Pola kašičice šećera Timijan Nekoliko zrna bibera Oljušteni čenovi belog

Kiseli kupus za samo dva dana
Da biste imali ukusni kiseli kupus nije neophodno da ga spremate na tradicionalni način, pogotovo ako za to nemate uslova

Aromatična iglica iz rerne
Ovaj recept je idealan način da uživate u delikatnom mesu iglice. Metoda pečenja je u zatvorenom peki papiru koji se

Sardele u tempuri
Tempura je u japanskoj kuhinji poznata po svojoj izuzetno laganoj i hrskavoj kori koja se postiže posebnim načinom pohovanja. Sardele,

Kako lako pripremiti svežu ribu
U Super Veru znamo koliko uživanje u dobroj ribi zavisi od svežine i pripreme. Zato ribu dovožimo direktno sa riblje

Fileti skuše na pireu od bundeve
Ako želite da obogatite pripremu skuše nečim drugačijim i modernim, ovaj recept je odličan izbor. Sočni fileti skuše serviraju se

Hobotnica na humusu sa mediteranskom salsom
Ovaj recept donosi pravi duh Mediterana na tanjiru – spoj kremastog humusa, nežne hobotnice i osvežavajuće mešavine paradajza, crvenog luka

Riblji brudet od sveže ribe – ukus Mediterana na tanjiru
Ako još niste probali riblji brudet, sada je idealan trenutak. Sveže morske ribe kao što su salpa, bukva i iglica

Pržene grčke sveže kozice
Jednostavan recept, fantastičan ukus U Super Vero markete je stigla nova isporuka morske ribe i plodova mora – direktno

Riba list iz rerne
Riba list je delikates sa blagim ukusom i veoma mekim mesom koje se lako odvaja od kostiju. Zbog svoje nežnosti,

Kako da izaberete i spremite egzotičnu morsku ribu – lako uz Super Vero ribarnice
Sveža riba je postala retkost, zbog dugih distributivnih lanaca, koji utiču na dostupnost. U Super Veru smo taj put skratili

Naučite kako da spremite ribu i morske plodove kao vrhunski šef kuhinje
Priprema ribe deluje jednostavno – parče filea, malo soli, možda limun – ali istinski savršena riba zahteva znanje, osećaj i

Brancin sa sosom od limuna
Brancin je nežna i aromatična riba kojoj najviše prija jednostavna i pažljiva priprema. Ovaj recept koristi metodu pripreme en papillote,

Pirinač sa limunom i morskim psom
Morski pas je neuobičajena, ali sve popularnija riba. Kako je skoro bez kostiju, lako se prilagođava različitim začinima i tehnikama

Suvlaki od škampa
U grčkoj kuhinji suvlaki predstavlja jedno od najprepoznatljivijih jela. Sastoji se od komadića mesa, prethodno mariniranih u začinima, nabodenih na

Pastrmka pečena u rerni
U Super Vero ribarnicama imate priliku da nađete pastrmku sa Stare planine. Uzgaja se u čistim planinskim rekama i potocima

Salata od kinoe i škampa
Ove nedelje predlažemo zdraviji obrok. S obzirom da je je sezona posta, ovo je sjajan način da probate nešto drugačije,

Posna trpeza – Brancin sa povrćem
Veruje se da je Božićni post uveden još u 4. veku. Ovaj post, kao jedan od omiljenih, kod hrišćana traje

ŠKAMPI SA FETOM U OUZU
Probajte nešto sasvim novo! Ukusno letnje jelo sa škampima u prelepom sosu od fete i Ouza! San naziv mami nepca

7-Minuta Pikantni Losos
U samo nekoliko minuta, sa samo nekoliko sastojaka, koristeći samo jedan tiganj, pravimo neverovatno jelo koje sadrži jedan od najboljih

Zapečeni losos sa paradajzom
Zapečeni losos sa paradajzom Sastojci: 4 lososa od po 170 grama 4 paradajza srednje veličine prepolovljena 2 kašike maslinovog ulja

Punjeni šaran sa orasima
Punjeni šaran sa orasima Sastojci: Šaran od 1,5 do 2 kg Šolja seckanih oraha 2 glavice luka Ulje Mlevena paprika

Brusketi sa dimljenim lososom
Brusketi sa dimljenim lososom Sastojci: 200 g dimljenog lososa 1 komad integralnog bageta 100 g crnih maslina 10 g sveže

Azijska salata sa nudlama i kruškom
U ovom neobičnom spoju, sočne kruške se kombinuju sa pirinčanim nudlama i prelivom od kikirikija i đumbira. Kombinacija svežeg i

Tajlandski kari sa piletinom i tikvicama
Uživajte u bogatim i egzotičnim ukusima Azije uz jednostavan tajlandski kari sa piletinom, tikvicama i kokosovim mlekom. Idealan obrok za

OTKRIVANJE UKUSA DALEKOG ISTOKA BEZ “VELIKE NAUKE”
Konačno možete spremati originalne azijske specijalitete bez “zamenskih” proizvoda, jer se u ponudi Super Vera nalazi više od 100 autentičnih

Azijski specijaliteti sa voćem i povrćem
Za sve ljubitelje azijske kuhinje pripremili smo kolekciju jednostavnih, ukusnih i aromatičnih jela. Ovi recepti kombinuju autentične proizvode iz Super

Azijska jela sa povrćem i mesom
Ako tražite jednostavne recepte za azijska jela sa povrćem i mesom, u nastavku pogledajte autentične specijalitete pripremljene od pažljivo odabranih

Azijski recepti za jela sa ribom i morskim plodovima
Ako ste se pitali kako da kod kuće pripremite egzotične specijalitete sa ribom i morskim plodovima, Super Vero je pravo

Grčka pita sa lubenicom (Karpouzinopita)
Kada pomislimo na lubenicu, retko je zamišljamo u kolaču – ali u grčkoj tradiciji, lubenica je mnogo više od letnjeg

Kolač sa maslinovim uljem i limunom
Ako ste ljubitelj laganih, aromatičnih poslastica koje spajaju tradiciju i jednostavnost, ovaj grčki kolač sa maslinovim uljem i limunom biće

Ukusi Grčke na Vašem stolu
FETA kao zvezda letnje trpeze U Grčkoj, leto počinje mirisom origana, šuštanjem maslina na vetru – i komadićem hladne

Grašak na grčki način
Grašak je jedno od klasičnih jela iz grčke kuhinje, pripremljeno u stilu ladera što znači da se kuva isključivo na

Grčke pljeskavice od tikvica (Kolokithokeftedes)
Pljeskavice od tikvica u grčkom stilu, poznate i kao kolokithokeftedes, jedno su od onih jednostavnih, ali izuzetno mirisnih i ukusnih

Galaktoboureko
Galaktoboureko je jedan od poznatijih tradicionalnih grčkih deserata. Ime potiče od grčke reči galakto što znači mleko i boureko što

Spanakorizo sa mariniranim inćunima
Spanakorizo je tradicionalno grčko jelo koje kombinuje spanać i pirinač. Jednostavna priprema i hranljivost sastojaka ga čini idealnim ručkom. Još

Grčke bamije u paradajz sosu
Bamije su povrće koje se često koristi u mediteranskoj kuhinji, posebno u Grčkoj. Izuzetno je zdravo, bogato vlaknima, vitaminima i

Gratinirana orzo testenina
Predstavljamo recept koji potiče iz grčke kuhinje i kombinacija je mlevenog mesa i orzo testenine. Orzo testenina, poznata i kao

Pita sa kriškom feta sira i medom
Ove nedelje predlažemo nesvakidašnji recept. Kombinacija slanog feta sira, premaza od putera i meda koji dodaje savršenu slatkoću, ova pita

Pileći bataci na grčki način
Kažu da su Grci narod koji duže žive, da li zbog pogodnog geografskog položaja, blage sredozemne klime a možda najviše

Spanakopita – autentična grčka pita
Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo 😉 Spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće

GRČKI PUNJENI PATLIDŽAN – PAPOUTSAKIA
„Da uživamo u životu i u dobroj hrani kao Grci – punjeni patlidžan sa mlevenim mesom Papucaki“ SASTOJCI 4 srednja

MELICANO SALATA
Melitzanosalata je grčki umak koji se pravi od pečenih patlidžana, belog luka, luka, maslinovog ulja, limunovog soka i peršuna. Obično

Grčke punjene paprike sa feta sirom
Ova gemista ili grčka punjena paprika je osnovni obrok u grčkim domaćinstvima. Skoro svaki dom ima svoj recept. Zdravo je,

Feta krem začinjen medom
Bez obzira da li tražite nešto posebno da poslužite uz piće ili predjelo, ovo će se svideti svima. Brzo je

Portokalopita – Grčki kolač od narandže
Portokalopita (grčki: Πορτκαλόπιτά) je tradicionalna grčka torta od narandže napravljena sa jedinstvenom kombinacijom kora za pitu i narandže. Natopljen slatkim

„Yiaourti me meli“ grčki dezert sa jogurtom i medom
Ovaj dezert se priprema lako i brzo, može se konzumirati po najvećoj vrućini jer je izuzetno osvežavajući. Probajte da ga

Pire od fave (žuti grašak) sa kobasicom
Sastojci za 2 kg jela: 1/2 kg žutog graška (fave) 250 g crnog luka 200-250 ml maslinovog ulja 1.5 l

Pitice sa belim i žutim sirom pržene u tiganju
Sastojci za 50 pitica: 400 g originalne rendane grčke Fete 100 g rendanog kačkavalja 100 g rendanog sira Graviera (tvrdi

Bujurdi
Sastojci: 100 g feta sira 100g gauda sira 100 g Olympos kozijeg sira Kašika maslinovog ulja 2 kom paradajza Crvena

Grčko tradicionalno jelo sa kobasicama „Spetzofai“
Sastojci za 1.5kg: 150 ml maslinovog ulja 600 g kobasice Myconos ili Santorini 50 g seckanog belog luka 200 g

Pasticio
Sastojci: Pakovanje paste penne (400g) 100 g rendanog kačkavalja 100 g rendanog sira Graviera 300g mlevenog mesa 1 limenka seckanog

Namaz od sira i oraha
Namaz od sira i oraha Sastojci: 100 g gorgonzole 200 g svežeg kravljeg sira 2 kašike kisele pavlake 1 kašika

Grčki umak od patlidžana
Grčki umak od patlidžana Sastojci: 4 manja patlidžana 2 manja ili 1 veliki čen belog luka 2-3 kašike limunovog soka

Grčka salata
Grčka salata Sastojci: 2 veće paprike (crvena i zelena) 1 krastavac 1 veći crveni luk 4 veća ili 6 manjih

Tradicionalna grčka musaka od krompira i patlidžana
Tradicionalna grčka musaka od krompira i patlidžana Sastojci: Za osnovu: 3-4 kom patlidžana 3-4 krompira Ulje za prženje Za grčki

Grčki dezert sa jogurtom i medom
Grčki dezert sa jogurtom i medom Sastojci: 1.5 dl punomasnog grčkog jogurta Med Orasi, pistaći ili drugi orašasti plodovi Suvo

Tzatziki salata
Tzatziki salata Sastojci: 1 kg grčkog jogurta 5%mm 400 g svežhi krastavaca 30 g belog luka 250 ml maslinovog ulja

Pileće rolnice sa ajvarom
Ako tražite jelo koje je jednostavno za pripremu, a izgleda efektno i ima bogat ukus – pileće rolnice sa ajvarom

Krmenadle u kremastom sosu od pečuraka
Za ručak koji uvek prija, predlažemo krmenadle u kremastom sosu od pečuraka, kao prilog možete poslužiti pire krompir i hrskavi

Ražnjići sa svinjskim mesom i ananasom
Ako tražite jelo koje spaja sočnost mesa i osvežavajuću slast ananasa, ovi ražnjići su pravi izbor. Svinjska plećka je masnija

Letnja salata sa lubenicom
Ova salata sa sezonskim sastojcima spaja lagane ukuse i prirodnu svežinu u savršen sklad. Kombinacija slatkog, slanog i kiselkastog čini

Zgnječeni mladi krompiri
Dok traje sezona mladih krompirića, pravo je vreme da ih iskoristimo u jednostavnim, a ukusnim receptima koji ističu njihovu prirodnu

Pileći štapići
Pileći štapići su jedno od onih jela koje podjednako vole i deca i odrasli – jednostavni su za pripremu, lako

Punjeni pileći file
Ako volite jednostavan i brz obrok, punjeni pileći file je odlična ideja. Sočno belo meso sa rastopljenim sirom dobija dodatnu

Uštipci od mlevenog mesa
Sočni uštipci od mešanog mlevenog mesa, obogaćeni kačkavaljem i blagim začinima, su idealni uz pečeni krompir, urnebes salatu ili sveže

Prolećna salata
Ova osvežavajuća salata sa mladim lukom, jajima i rotkvicama pravi je izbor kada poželite nešto ukusno da pojedete. Lako se

Posna pita sa prazilukom
Kada je post često tražimo recepte koji su istovremeno jednostavni, hranljivi i puni ukusa. Praziluk daje jelima blagu slatkoću i

Tortilja od krompira
Ovo jelo ima jednostavne sastojke, poput krompira, crnog luka i jaja. Sprema se u tiganju, a jedinstvenost proizilazi iz spore

Pečeni svinjski but sa jabukama
Ovaj recept predstavlja savršen spoj sočnog mesa i voćnih aroma, stvarajući jelo koje je bogato ukusima i idealno za svečane

Autentični francuski blini – recept za savršeno pahuljaste palačinke
Bliniji su male, vazdušaste palačinke od pšeničnog i heljdinog brašna, koje se u Francuskoj često služe uz ikru, dimljeni losos

Grilovani patlidžan sa narom i orasima
Ovaj recept spaja bogatstvo ukusa grilovanih patlidžana sa kremastim sosom od belog luka i jogurta, hrskavim orasima i osvežavajućim narom.

Krompir salata
Krompir salata je jednostavan, ali neodoljiv prilog koji se savršeno uklapa uz mnoga jela. Uz nekoliko trikova, možete je podići

Pasta sa limunom
Ova pasta je idealan izbor kada želite brz i ukusan obrok sa minimalno sastojaka. Priprema traje samo oko 20 minuta,

Posni potaž od bundeve
Tražite ukusan, zdrav i lagan obrok koji je ujedno i posan? Ovaj potaž od bundeve kombinuje prirodnu slatkoću bundeve sa

Pečeni karfiol
Ovaj recept spaja nežnu teksturu karfiola s bogatim i kremastim bešamel sosom, zapečenim sa sirom do savršenstva. Idealan je kao

Pileći batak punjen povrćem
Ako tražite drugačiji način pripreme pilećih bataka, ovaj recept je idealan! Sočno meso, sa punjenjem od povrća i zapečenim sirom

Salata sa narom i sirom
Nar, orasi i jabuke su izvori korisnih nutrijenata za organizam, posebno tokom prelaznog perioda. Nar je bogat antioksidansima, vitaminom C

Brusketi sa džemom od maline sa tartufima
Tartufi su širom sveta prepoznati kao jedan od najekskluzivnijih i najređih sastojaka u gastronomiji, dok džem od malina osvaja svojim

Domaća testenina sa pešterskom pršutom i mikrobiljem
Ova testenina kombinuje bogat ukus pešterske pršute, svežinu mikrobilja i osvežavajuću notu tarskog sira, stvarajući jelo koje je istovremeno lagano

Kremasti rižoto sa bundevom
Spoj kremaste teksture i bogatog, orašastog ukusa pečene bundeve. Pečena bundeva daje prirodnu slatkoću i blagu kiselost, koja se uklapa

Ćureće ćufte sa povrćem
Ćufte su omiljeno jelo u mnogim kuhinjama, ali se često prave na isti način. Umesto klasične kombinacije mlevenog mesa i

Svinjska rebra sa glazurom od tamnog piva i džemom od kajsija
Možete ih pripremiti na bezbroj načina, ali pravim izborom začina ćete značajno obogatiti njihov ukus. Ovaj recept pravi balans između

Ćureće meso sa sosom od senfa i meda
Ključni sastojak ovog recepta je dižon senf, koji unosi poseban ukus i u kombinaciji sa medom stvara izbalansiran sos –

Špagete sa tunjevinom
Ako tražite brzo i jednostavno jelo, onda je ovaj recept rešenje za Vas 😊 Sastojci: 400 g špageta 300g tunjevine

Osvežavajuća salata sa dinjom i pršutom
Salate su uvek dobar izbor zbog svoje hranljivosti i brze pripreme. Dinja, kao glavni sastojak pruža hidrataciju i slatkoću, dok

Ratatuj
Ratatuj (francuski: Ratatouille) je tradicionalno francusko jelo od povrća. Poznato je po bogatom ukusu i vibrantnim bojama. Poreklo ovog jela

Piletina rolovana u pršuti punjena kačkavaljem
Ako su vam dosadili klasični načini pripreme piletine i tražite nešto novo i drugačije predstavljamo sjajan recept. Pored piletine potrebna

Francuski sendviči – ,,Croque monsieur” i ,,Croque madame”
Da li ste ikada probali francuske sendviče? Ako još uvek niste, možda je vreme da to promenite. Francuski sendviči su

Kuvani mladi kupus sa svinjskim butom
Predlog za ovu nedelju je kuvani mladi kupus sa svinjskim butom. Namirnice koje su potrebne za pripremu možete kupiti po

Pileće ćufte sa pesto špagetama
Recept za ukusan ručak sa proizvodima iz najnovijeg lifleta! Sastojci Za ćufte od piletine: – 500g pilećeg mlevenog mesa –

Priprema slavskog kolača
Pored Božića i Uskrsa, jedan od najvažnijih porodičnih praznika u Srbiji jeste slava. Srbi su jedini hrišćani koji slave slavu,

Kako napraviti savršenu marinadu za pripremu mesa
Navikli ste da predstavljamo različite recepte, ali ovog puta ne. 😊 Danas ćemo Vam pokazati nekoliko različitih načina za pripremu

Pileća salata sa brusnicama
Verujemo da danas, salate sa majonezom nisu među omiljenima…Ali, uvek postoji izuzetak, takva je ova salata – fina i kremasta

Svinjska plećka pečena u rerni
Predstavlja tradicionalni specijalitet u mnogim krajevima naše zemlje a svakako i jelo bogate praznične trpeze. Svaka domaćica ili domaćin imaju

Ćufte od mesa i pirinča
Ideja za ručak koji je jednostavan za pripremu i veoma ukusan. Obožavaće ga i deca i stariji. Potrebno je: 500g

Krompir čorba sa piletinom
U “moru” modernih jela i recepata starinska krompir čorba potpuno je zapostavljena kao deo ručka, iako je reč o jelu

Štapići od testa uvaljani u beli luk
Potrebno je: 400g brašna tip 400 1dl mlakog mleka 5dl toplije vode 1 suvi kvasac 5dl ulja od semenki grožđa

Pečeni svinjski but sa krompirom
Recept za ukusan i hranljiv ručak – meso i krompiri iz rerne, uz mali dodatak vina daju očaravajuči ukus obroka

Puter kiflice
Mekane, ukusne i veoma jeftine puter kiflice spremne za pola sata! Odličan predlog za doručak, večeru ili u kombinaciji uz

Posna trpeza – Pašteta od sardine i tunjevine
I ove nedelje nastavljamo sa idejama koji će da ukrase Vašu posnu trpezu. 😊 Ovo je recept za posnu paštetu

PILETINA U SOSU OD PEČURAKA
Nežna i sočna pileća prsa u sosu od pečuraka sa belim lukom je ukusan i sočan obrok koji može biti

Caprese štapići sa pršutom
Caprese štapići sa pršutom Sastojci: Grčki paradajz Mini mocarela Pršuta Bosiljak Balzamiko sirće Biber Priprema: Isecite pršutu na

Svinjski kotleti sa medom i belim lukom
Svinjski kotleti sa medom i belim lukom Sastojci: Svinjski but ½ šolje kečapa 2 kašike meda 2 kašike soja sosa

Brusketi sa ćuretinom i sirom
Brusketi sa ćuretinom i sirom Sastojci: 3 The Manna tosta sa maslinovim uljem 2 kriške sira 2 kriške ćureće šunke

Sušeni paradajz u maslinovom ulju
Sušeni paradajz u maslinovom ulju Sastojci: 2 kg paradajza (po izboru) beli luk bosiljak ruzmarin (sveži ili sušeni) ekstra devičansko

Šampinjoni punjeni parmezanom
Šampinjoni punjeni parmezanom Sastojci: 12 šampinjona Pesto sos Rendani parmezan Porcija za 2 osobe 20 minuta Servirajte

Piletina u belom sosu sa šampinjonima
Piletina u belom sosu sa šampinjonima Sastojci: 500 g piletine 1 l pavlake za kuvanje 2 kesice instant supe od

Krompir u tiganju sa viršlama i lukom
Krompir u tiganju sa viršlama i lukom Sastojci: 2 veća krompira 1 glavica većeg luka 1 paket viršli (2 do

Profiterole sa višnjama
Profiterole su mali francuski kolačići od lisnatog testa (choux testa), punjeni kremom i preliveni čokoladom. U ovoj verziji, kombinujemo sočne

Kolač šapice
Šape, šapice ili medveđe šape su jedan od najpoznatijih i najomiljenijih starinskih kolača u Srbiji, a ime su dobile po

Sorbe od dinje
Sorbe od dinje je osvežavajuć i lagan desert. Kombinacija sočne dinje, mirisne limunove kore i blage slatkoće meda čini ga

Kolač sa dinjom
Dinja možda nije čest sastojak u poslasticama, ali upravo zato ovaj kolač donosi pravo osveženje. Njena blaga slast i sočnost

Puslica rolat sa mandorama
Ovaj rolat je savršen spoj hrskave puslice, nežnog kreme i sočnih mandora. Listići badema u puslici dodaju prelepu teksturu, dok

Pečeni kolač sa mandorama
Mandora je voće koje nastaje ukrštanjem mandarine i pomorandže, pa u sebi spaja najbolje od oba citrusa. Prepoznatljiva po intenzivnom

Čokoladni kolač od pomorandže
Ova poslastica spaja bogatstvo tamne čokolade s osvežavajućim citrusnim notama. Njegova raskošna tekstura i intenzivan ukus čine ga idealnim desertom,

Banana hleb
Banana hleb je jedan od onih recepata koji uvek uspeva i oduševljava svojim bogatim, sočnim ukusom. Dodavanjem kakao praha dobija

Mango panakota
Panna cotta je klasičan italijanski dezert koji je brzo osvojio srca ljubitelja slatkiša širom sveta. Uz ovaj recept, pripremićete poslasticu

Mafini punjeni pudingom sa limunom
Ako tražite desert koji spaja sočne mafine i kremastu sredinu, ovi mafini su pravi izbor. Sastojci za mafine: 200g brašna

Kolač sa suvim šljivama
Ako tražite desert koji spaja bogate ukuse i jednostavnu pripremu, ovaj kolač sa osmotski sušenim šljivama i orasima je pravi

Prevrnuti kolač sa pomorandžama
Tanko sečene kriške pomorandže ne samo da daju vizuelni efekat, već obogaćuju kolač jedinstvenom aromom. Idealno je rešenje za ljubitelje

Pita sa jabukama
Pita sa jabukama je pravi klasik među desertima – jednostavna za pripremu, mirisna i puna toplih ukusa. Sastojci: 500g kora

Kolač sa limunom i makom
Ovaj osvežavajući kolač sa limunom i makom spaja citrusne note s blagom hrskavošću maka. Preliv od limuna daje mu dodatnu

Džem od mandarina
Džem od mandarina je odličan premaz za hleb, palačinke ili uz sir. Ako volite gorkastiju notu, možete ostaviti više kore,

Tart sa nektarinama
Tart sa nektarinama je savršena kombinacija hrskavog testa i sočnih, zrelih nektarina. Ovaj desert nudi prelepu ravnotežu između slatkoće i

Kolač sa celom kruškom
Ovaj kolač izgledom posebno privlači – cele kruške koje proviruju iz mekanog testa. Kad se iseče parče, vidi se cela

Tropski raj – poslastica sa ananasom i maskarponeom
Ako tražite egzotičnu i osvežavajuću poslasticu kojom ćete impresionirati goste, podjednako kao i svoja nepca, ovaj kolač je pravi izbor.

Krambl kolač sa kajsijama
Krambl (crumble) je tradicionalni desert koji potiče iz Velike Britanije. Nastao je tokom Drugog svetskog rata zbog nestašice i racionalizacije

Kolač sa šljivama
Pripremite brzo i jednostavno kolač sa šljivama. Obradujte svoje najbliže ovom preukusnom poslasticom. 😊 Sastojci: 500 g svežih šljiva 200

Voćni tart
Kombinacija hrskave kore, kremastog punjenja od grčkog jogurta i svežih malina i kupina pruža savršen balans između slatkog i kiselkastog.

Parfe od grčkog jogurta i voća
Uz obilje svežeg voća koje proleće donosi, predstavljamo osvežavajući recept za pripremu sa novim Mandrekas grčkim jogurtom sa Korinta. Ovaj

Slatke francuske prženice sa jagodama
U Srbiji postoje ljudi koji na prženice mažu krem ili džem, dok u Francuskoj same prženice se prave tako da

Američke palačinke
Sastojci: 5 šolja brašna, najbolje tip 400; 1/3 šolje šećera; 1 prašak za pecivo; Prstohvat soli; 2 šolje mleka, 2

Šarene kiflice
Obradujte voljene sa finim, slatkim, šarenim i sočnim kiflicama punjene kremom ili domaćim džemom – sami možete izabrati 😊 Potrebni

Rolat sa jagodama i plazmom
Proleće je konačno stiglo a sa njim i ukusi kojih smo ostali željni tokom čitave zime. Mi odmah pomislimo na

Mladenčići
Pravoslavna crkva 22.mart praznuje kao Dan Svetih 40 Mučenih Svestijstih. U narodu je ovaj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju

Kolač sa čokoladom i pomorandžom
Da li ste ikada probali pomorandže iz Grčke? A napravili čokoladni kolač sa njima? To morate da probate! 😉 U

Posna medena pita sa orasima
U susret Novogodišnjoj noći, a specijalno trpezi pripremili smo Vam ukusnu medenu pitu, posutu mlevenim orasima. Sastoji za 4 korice:

Posna trpeza – Čokoladni kolač
Kada kažemo posna trpeza, ne moramo da mislimo samo na povrće i ribu. Postoji pregršt ideja za slatke kolače u

Jednostavan mus od limuna – samo 3 sastojka
Ljubitelji limuna, slušajte! Ako tražite neverovatno lak, neverovatno ukusan desert sa limunom, ovaj recept je za vas. Sa samo tri

Mini čizkejk sa jagodama
Mini čizkejk sa jagodama Sastojci: 200 g keksa 200 ml slatke pavlake 200 g krem sira 400 g jagoda 100

Limun čizkejk
Pita od jabuka sa prelivom od malina Sastojci: 110 g mlevenog keksa 50 g putera 25 g braon šećera 350

Pita od jabuka sa prelivom od malina
Pita od jabuka sa prelivom od malina Sastojci: 250 g brašna 100 g šećera u prahu 1 prstohvat soli 125

Čokoladna torta od 3 sastojka
Čokoladna torta od 3 sastojka Porcija za 12 osoba Sat i po Služite uz slatku pavlaku i

Banana palačinke
Banana palačinke Sastojci: Dve banane Dva jajeta Ulje za prženje Porcija za 4 osobe 20 minuta Palačinke

Veganski humus od cvekle
Humus od cvekle je savršen spoj klasičnog bliskoistočnog namaza i bogate, slatkaste arome pečene cvekle. Osim što je veganski, prepun

Sirova letnja torta sa grčkim jogurtom i trešnjama
Predstavljamo recept za sirovu tortu sa grčkim jogurtom i trešnjama. Ova torta je osvežavajuća, zdrava i jednostavna za pripremu, idealna

Ovsena kaša kuvana u biljnom napitku
Ovsena kaša je odlična opcija ne samo za doručak, već i kao užina ili obrok pre ili posle treninga. Osim

Mafini od banana i ovsenih pahuljica
Kažu da u vreme praznika često jedemo i više nego što bi trebalo, ne brineći o kilogramima. Zato Vam predstavljamo
Posna trpeza – Salata od spanaća sa kukuruzom i šargarepom
Tu je i recept za jednu vrlo brzu, laganu i ukusnu posnu salatu! 😊 Potrebno je: 300gr spanaća, 200gr kukuruza

Đumbir, med i limun čini čuda za Vaš imunitet!
Nećemo vam nabrajati za šta je sve ovaj čaj dobar, verujemo da znate da bi to bio podugačak spisak 😊.

Kolač od šljiva
Sveže šljive i hrskavi preliv od ovsa, ovaj hrskavi kolač je lagana alternativa klasičnoj voćnoj piti. Jednostavan je za pravljenje

Zdrave ćufte od ćuretine za manje od sat vremena
Ove pečene ćureće ćufte savršene su za one noći kada ne želite da se petljate sa gomilom različitih sastojaka ili

Caprese pasta salata
Ova sveža i lagana salata pruža nalet ukusa kojima će retko ko odoleti.Salata od testenine je nešto što svi vole!

Kupus salata sa tunjevinom
Kupus salata sa tunjevinom Sastojci: 1 konzerva tunjevine 400 g svežeg kupusa Pola struka mladog luka 3 kašike gustog jogurta

Bamije u paradajz sosu sa kuskusom
Bamije u paradajz sosu sa kuskusom Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja 2 crna luka, sitno iseckana 250g Ifantis zamrznutih bamija,

Veganska pljeskavica
Veganska pljeskavica Sastojci: 400 grama kukuruza Pola veze korijandera Pola kašičice mlevene paprike Malo mlevenog kima Kora jednog limuna So

Vegan sendvič
Vegan sendvič Sastojci: 300 g pečuraka (vrganja) 1 paradajz 2 čena belog luka ili prstohvat belog luka u prahu 1

Hilandarska boranija
Hilandarska boranija Sastojci: 1 kg boranije 1-2 glavice crnog luka 2 čena belog luka 3 paradajza Malo peršuna So Maslinovo

Posna pasta sa paradajzem i pečurkama
Posna pasta sa paradajzem i pečurkama Sastojci: 250g posne testenine 50g kuvanih ili grilovanih pečuraka 200ml soka od paradajza Kašika

Posna čorba sa graškom
Posna čorba sa graškom Sastojci: 2 krompira Šaka graška Šaka seckane šargarepe Porcija za jednu osobu 20 minuta

Brusketi sa dimljenim lososom
Brusketi sa dimljenim lososom Sastojci: 200 g dimljenog lososa 1 komad integralnog bageta 100 g crnih maslina 10 g sveže

Caprese salata
Caprese salata Sastojci: 250 g mocarele 1 supena kašika maslinovog ulja prstohvat bosiljka 300 g paradajza Porcija za 4

Pica margarita
Pica margarita Sastojci: Za testo: pola kašičice instant kvasca 260g oštrog pšeničnog brašna 260g svenamenskog brašna 1 kašičica soli 2

Mlada šargarepa u rerni
Mlada šargarepa u rerni Sastojci: nekoliko mladih šargarepa 2 kašike meda 2 kašike maslinovog ulja malo svežeg djumbira prstohvat himalajske

Kleftiko – jagnjetina pečena na grčki način
„Kleftiko“ (Κλέφτικο) potiče od reči „kleftis“ i odnosi se na grčke hajduke iz osmanskog perioda, poznate kao Klefti. Oni su

Pečena jagnjetina sa sosom od limuna i meda
Praznična trpeza je više od tradicije – to je trenutak kada običaji dobijaju lični pečat. U tom stilu, preporučujemo recept

Marinirana jagnjetina sa krompirom i crvenim lukom
Predstavljamo Vam recept za sve one koji vole dobro pripremljenu jagnjetinu, sočnu, i hrskavu spolja! 😊 Potrebno je: Komad jagnjećeg

Sjenička jagnjetina u mleku
Sjenička jagnjetina u mleku Sastojci: 1.5 kg najkvalitetnije sjeničke jagnjetine 1 kg krompira 1 l mleka 2 kašike pešterskog kajmaka

Pirotska jagnjetina ispod sača sa krompirima i povrćem
Pirotska jagnjetina ispod sača sa krompirima i povrćem Sastojci: 1,5 kg najkvalitetnije pirotske jagnjetine 1 kg krompira 3 srednje glavice

Pečena jagnjetina sa origanom
Pečena jagnjetina sa origanom Sastojci: 3 kg jagnjetine 60 ml maslinovog ulja 1 kašičica majorana, 250 mililitara crnog vina 250

Jagnjeća džigerica u sosu od crvenog vina
Jagnjeća džigerica u sosu od crvenog vina Sastojci: 1 supena kašika brašna 150 g jagnjeće džigerice 2 supene kašike maslinovog

Grčka musaka sa jagnjetinom
Grčka musaka sa jagnjetinom Sastojci: 500 g mlevenog jagnjećeg mesa 4 patlidžana srednje veličine 4 srednja krompira 4 tikvice 1

Čorba od jagnjeće glave
Čorba od jagnjeće glave Sastojci: 1 jagnjeća glava 1 glavica crnog luka 2 kašike brašna 2 kašike maslaca 1 kašika