Ratatuj (francuski: Ratatouille) je tradicionalno francusko jelo od povrća. Poznato je po bogatom ukusu i vibrantnim bojama. Poreklo ovog jela vodi iz Provanse, a danas se priprema u različitim delovima sveta kao simbol francuske kuhinje. Uglavnom se koriste tikvice, patlidžan, paradajz i paprika.
Sastojci:
- 2 srednje tikvice, isečene na tanke kolutove
- 2 srednja patlidžana, isečena na tanke kolutove
- 4 veća paradajza, isečena na tanke kolutove
- crvena paprika, isečena na tanke kolutove
- žuta paprika, isečena na tanke kolutove
- 2 glavice crnog luka, isečene na tanke kolutove
- 4 čena belog luka, sitno seckana
- 1 šolja pasiranog paradajza
- 3 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Svež ruzmarin i bosiljak za aromu
Priprema:
Isecite svo povrće na kolutove. Posolite patlidžan i tikvice, ostavite ih da odstoje 10-15 minuta kako bi ispustili višak vode. Nakon toga ih isperite i osušite papirnim ubrusom.Zagrejte rernu na 180°C.
Priprema paradajz sosa: U šerpi na srednjoj vatri, zagrejte kašiku maslinovog ulja. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše. Zatim sipajte i pasirani paradajz, začinite po ukusu. Kuvajte sos 10-15 minuta, povremeno mešajući.
U vatrostalnu posudu sipajte pripremljeni paradajz sos i ravnomerno ga rasporedite. Na sos naizmenično slažite kolutove tikvica, patlidžana, paradajza, crvene i žute paprike, i crnog luka. Pokušajte da ih slažete vertikalno ili u kružnom obliku, zavisno od oblika posude. Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte svež ruzmarin preko povrća. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Uklonite foliju i nastavite peći još 20-30 minuta dok povrće ne omekša i blago se zapeče. Pre serviranja, pospite svežim seckanim bosiljkom.