fbpx

Kolač sa čokoladom i pomorandžom

Da li ste ikada probali pomorandže iz Grčke?  A napravili čokoladni kolač sa njima? To morate da probate! 😉 

U nastavku predstavljamo Vam čokoladni kolač sa pomorandžom, poznat i kao „domaća jafa“ koji se sastoji od dve kore i čokoladnog preliva.

Prva kora

Potrebno je:

  • 2 jaja;
  • 10 kašika šećera;
  • 10 kašika brašna;
  • 10 kašika mleka;
  • 10 kašika ulja;
  • Prašak za pecivo.

Druga kora

Potrebno je:

  • 3 jaja;
  • 15 kašika šećera;
  • 15 kašika brašna;
  • 15 kašika mleka;
  • 15 kašika ulja;
  • Prašak za pecivo

Za preliv:

  • 300g šećera;
  • 200 ml vode.

Potrebno je i pola tegle džema od kajsija, 2 smrznute pomorandže, 100 g čokolade za kuvanje i 3 kašike ulja.

Priprema:

U činiju razbijte jaja, dodajte šećer, brašno, mleko, ulje i prašak za pecivo. Smesu sjedinite varjačom i sipajte u prethodno premazan i brašnom posut pleh, pa pecite na srednje jakoj temperaturi dok se ivice kolača ne odvoje od tepsije. Na isti način pripremite i drugu koru koju ćete kasnije sjediniti sa filom. Sipajte vodu i šećer u šerpu, pa stavite da se šećer ušpinuje i kad tečnost počne da peni sklonite šerpu sa vatre. Za to vreme izrendajte smrznute pomorandže (zajedno sa korom), pa ih spustite u ušpinovan šećer. Drugu, deblju koru sitno izmrvite, pa je dodajte šećeru i pomorandžama. U istu smesu sipajte tri kašike džema od kajsija. Dobro sjedinite kašikom. Na koru namažite sloj džema od kajsija, pa preko nje stavite pripremljen fil. U šerpicu sipajte tri kašike ulja, dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa rastopite na tihoj vatri. Prelijte glazuru preko kolača i ostavite nekoliko sati da se stegne.

Scroll to Top