Pita sa jabukama je pravi klasik među desertima – jednostavna za pripremu, mirisna i puna toplih ukusa.
Sastojci:
- 500g kora za pitu
- 1 kg jabuka, oguljenih i narendanih
- 100g šećera (ili po ukusu)
- 100g mlevenih oraha
- 1 kašičica cimeta
- 1 limun, korica i sok
- 1 kesica vanilin šećera
- 100ml ulja ili istopljenog putera (za premazivanje kora)
- 50g suvog grožđa (po želji)
- Prstohvat soli
Priprema:
Narendane jabuke stavite u veću posudu, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet, pa sve dobro promešajte. Po želji dodajte suvo grožđe. Pripremite kore i na radnu površinu stavite jednu koru. Premažite je sa malo ulja ili istopljenog putera, pa preko nje stavite drugu koru i ponovo premažite. Na ivicu kora ravnomerno rasporedite pripremljeni fil od jabuka i pospite mlevenim orasima. Uvijte kore u rolat i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil. Premažite svaki rolat sa malo ulja po vrhu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta. Kada je pita pečena, ostavite je da se malo ohladi.