U grčkoj kuhinji suvlaki predstavlja jedno od najprepoznatljivijih jela. Sastoji se od komadića mesa, prethodno mariniranih u začinima, nabodenih na drvene štapiće za ražnjiće koji se peku na roštilju, tiganju ili u rerni. Iako se tradicionalno pravi od jagnjetine ili piletine, postoje i varijacije sa morskim plodovima. Predstavljamo baš takav recept, gde se koriste škampi.
U nastavku pogledajte sastojke i način pripreme.
Sastojci:
Marinada:
- 2 limuna, sok i kora
- 3 čena belog luka, sitno naseckanog
- 2 kašičice maslinovog ulja
- svežeg peršuna
- svežeg origana
- So i biber po ukusu
Tzatziki sos:
- 600g grčkog jogurta Mandrekas
- 200g svežih krastavaca
- 30g belog luka
- maslinovo ulje
- Malo sirćeta, soli i bibera
Za ražnjiće:
- 500g škampa
- 2 paprike, narezane na kockice
- 5 čeri paradajza isečenog po polovini
- Drveni štapići za ražnjiće (prethodno umočeni u vodi)
Uputstvo za pripremu:
U posudi pomešajte sok i koricu limuna, sitno naseckani beli luk, maslinovo ulje, sveži peršin, sveži origano, so i biber po ukusu. Dodajte škampe u marinadu i dobro promešajte kako bi se ravnomerno nauljili. Ostavite škampe da se mariniraju najmanje 30 minuta, ili po mogućnosti nekoliko sati. Nakon što su škampi marinirani, nanižite na drvene štapiće naizmenično papriku, škampe i paradajz. Zagrejte roštilj ili tiganj na srednje jakoj vatri. Položite ražnjiće i pecite ih nekoliko minuta sa svake strane. Poslužite suvlaki dok je topao, uz dodatak svežeg limuna i tzatziki sosa.
Za tzatziki sos je potrebno oprati krastavce i neoljuštene izrendati, posoliti i ostaviti ih da otpuste višak vode pa ih dobro iscediti. U činiju staviti krastavce i dodati iseckan beli luk i sve ostale sastojke. Sve dobro promešati i ostaviti u frižideru da odstoji kako bi se ukusi sjedinili pre služenja. U okviru Super Vero asortimana možete kupiti i već pripremljen tzatziki sos grčkog brenda Kalas.