fbpx

Američke palačinke

Sastojci:

  • 5 šolja brašna, najbolje tip 400;
  • 1/3 šolje šećera;
  • 1 prašak za pecivo;
  • Prstohvat soli;
  • 2 šolje mleka,
  • 2 jaja,
  • 1/3 šolje ulja;
  • Ulje ili puter za podmazivanje tiganja;
  • Premaz po želji, javorov sirup, med, krem, džem ili šećer u prahu.

Priprema:

Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli i lepo pomešajte. Odvojite žumance od belanaca pa žumance, mleko i ulje dodajte u prethodno sjedinjene suve sastojke. Potrebno je da dobro umutite.  Posebno čvrsto umutite belanca i lagano umešajte u smesu. U zagrejan i podmazan tiganj sipajte smesu većom kutlačom, tako da dobijate baš debelu palačinku i pecite. Okrenite palačinku kada se na gornjoj strani pojave mejurići (ne mora po celoj palačinki, mogu se pojaviti samo i po obodu). Ono što je bitno, šporet nemojte da uključite na najaču temperaturu.

Nakon prženja sačekajte malo da se prohlade. Najlepše ih je služiti sa javorovim sirupom. Ali kako nas sam naziv palačinke asocira na krem, slobodno možete da ih premažete i kremom, verujte da će i one biti odlične!

Prijatno! 😊

Scroll to Top