Melitzanosalata je grčki umak koji se pravi od pečenih patlidžana, belog luka, luka, maslinovog ulja, limunovog soka i peršuna. Obično se služi kao meze (predjelo) sa pitom ili hrskavim hlebom. Možete je preliti sa maslinama Kalamata za dodatnu aromu.
Sastojci
- 2 patlidžana velika
- 1/4 luka
- 2 čena belog luka
- 1/2 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike sveže isceđenog limunovog soka
- 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
- 1 kašika peršuna sveže seckanog
- So i biber, po ukusu
- Dimljena paprika (ljuta ili slatka)
Uputstvo:
Zagrejte rernu na 200C;
Probušite patlidžane viljuškom po celom delu. Stavite patlidžane na pleh za pečenje poprskan sprejom za kuvanje ili premazan maslinovim uljem;
Pecite patlidžane oko 60 minuta, rotirajući svakih 15 minuta;
U međuvremenu stavite beli luk, maslinovo ulje, limunov sok, sirće, prstohvat soli i bibera u procesor za hranu i mešajte dok ne postane glatko;
Kada su patlidžani pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade;
Kada se patlidžani dovoljno ohlade za rukovanje, uklonite kožu i stavite ih u cediljku. Ostavite da stoji 15 minuta. Pređite na dasku za sečenje i grubo isecite;
Stavite patlidžan u činiju i iseckajte luk direktno u posudu;
Dodajte seckani peršun;
Dodajte beli luk, maslinovo ulje, limun, mešavinu sirćeta i lagano promešajte da se sjedini;
Probajte začine i prilagodite se prema tome;
Po želji dodajte slatku ili ljutu špansku dimljenu papriku;
Ohladite sat vremena pre služenja;
Poslužite kao predjelo ili meze sa maslinama, hrskavim hlebom ili pita hlebom.