fbpx

MELICANO SALATA

Melitzanosalata je grčki umak  koji se pravi od pečenih patlidžana, belog luka, luka, maslinovog ulja, limunovog soka i peršuna. Obično se služi kao meze (predjelo) sa pitom ili hrskavim hlebom. Možete je preliti sa maslinama Kalamata za dodatnu aromu.

Sastojci

  • 2 patlidžana velika
  • 1/4 luka
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike sveže isceđenog limunovog soka
  • 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
  • 1 kašika peršuna sveže seckanog
  • So i biber, po ukusu
  • Dimljena paprika (ljuta ili slatka)

Uputstvo:

Zagrejte rernu na 200C;

Probušite patlidžane viljuškom po celom delu. Stavite patlidžane na pleh za pečenje poprskan sprejom za kuvanje ili premazan maslinovim uljem;

Pecite patlidžane oko 60 minuta, rotirajući svakih 15 minuta;

U međuvremenu stavite beli luk, maslinovo ulje, limunov sok, sirće, prstohvat soli i bibera u procesor za hranu i mešajte dok ne postane glatko;

Kada su patlidžani pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade;

Kada se patlidžani dovoljno ohlade za rukovanje, uklonite kožu i stavite ih u cediljku. Ostavite da stoji 15 minuta. Pređite na dasku za sečenje i grubo isecite;

Stavite patlidžan u činiju i iseckajte luk direktno u posudu;

Dodajte seckani peršun;

Dodajte beli luk, maslinovo ulje, limun, mešavinu sirćeta i lagano promešajte da se sjedini;

Probajte začine i prilagodite se prema tome;

Po želji dodajte slatku ili ljutu špansku dimljenu papriku;

Ohladite sat vremena pre služenja;

Poslužite kao predjelo ili meze sa maslinama, hrskavim hlebom ili pita hlebom.

Scroll to Top