fbpx

Krambl kolač sa kajsijama

Krambl (crumble) je tradicionalni desert koji potiče iz Velike Britanije. Nastao je tokom Drugog svetskog rata zbog nestašice i racionalizacije hrane. Kako je moralo da se štedi na sastojcima, ovaj kolač je nastao kao alternativa klasičnim pitama jer se koristi manje maslaca i šećera. Brza priprema i mogućnost korišćenja različitih vrsta voća učinili su krambl omiljenim desertom koji se zadržao do danas.

Sastojci:

Donja kora

  • 200 g brašna
  • 100 g hladnog putera, isečenog na kockice
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Voćni sloj

  • 500 g svežih kajsija, očišćenih i prepolovljenih
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašičica vanilin šećera

Izmrvljeni deo

  • 150 g brašna
  • 100 g ovsenih pahuljica
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 125 g hladnog putera, isečenog na kockice
  • Prstohvat soli

Priprema:

Za donju koru u velikoj činiji pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan puter i umešajte ga u suve sastojke dok smesa ne postane zrnasta. Dodajte jaje i zamesite testo dok ne postane glatko. Ako je previše suvo, dodajte kašiku hladne vode. Oblikujte testo u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

Za voćni sloj sjedinite kajsije, šećer, sok od limuna, gustin i vanilin šećer.

Za izmrvljeni deo u posudi pomešajte brašno, ovsene pahuljice, smeđi šećer, cimet i so. Zatim, hladan puter i prstima ga utrljavajte u suve sastojke dok ne dobijete mrvičastu teksturu.

Razvucite testo za donju koru na blago pobrašnjenoj površini i prebacite ga u podmazan pleh ili kalup za pečenje. Rasporedite voćni fil preko kore i ravnomerno pospite krambl preko.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, ili dok kolač ne postane zlatno smeđ i hrskav, a kajsije mekane i sočne. Ostavite da se kolač malo ohladi pre nego što ga poslužite. Možete ga servirati toplog sa kuglom sladoleda od vanile ili hladnog kao samostalni desert.

Scroll to Top