Krambl (crumble) je tradicionalni desert koji potiče iz Velike Britanije. Nastao je tokom Drugog svetskog rata zbog nestašice i racionalizacije hrane. Kako je moralo da se štedi na sastojcima, ovaj kolač je nastao kao alternativa klasičnim pitama jer se koristi manje maslaca i šećera. Brza priprema i mogućnost korišćenja različitih vrsta voća učinili su krambl omiljenim desertom koji se zadržao do danas.
Sastojci:
Donja kora
- 200 g brašna
- 100 g hladnog putera, isečenog na kockice
- 50 g šećera
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Voćni sloj
- 500 g svežih kajsija, očišćenih i prepolovljenih
- 3 kašike šećera
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika gustina
- 1 kašičica vanilin šećera
Izmrvljeni deo
- 150 g brašna
- 100 g ovsenih pahuljica
- 100 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 125 g hladnog putera, isečenog na kockice
- Prstohvat soli
Priprema:
Za donju koru u velikoj činiji pomešajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan puter i umešajte ga u suve sastojke dok smesa ne postane zrnasta. Dodajte jaje i zamesite testo dok ne postane glatko. Ako je previše suvo, dodajte kašiku hladne vode. Oblikujte testo u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
Za voćni sloj sjedinite kajsije, šećer, sok od limuna, gustin i vanilin šećer.
Za izmrvljeni deo u posudi pomešajte brašno, ovsene pahuljice, smeđi šećer, cimet i so. Zatim, hladan puter i prstima ga utrljavajte u suve sastojke dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
Razvucite testo za donju koru na blago pobrašnjenoj površini i prebacite ga u podmazan pleh ili kalup za pečenje. Rasporedite voćni fil preko kore i ravnomerno pospite krambl preko.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, ili dok kolač ne postane zlatno smeđ i hrskav, a kajsije mekane i sočne. Ostavite da se kolač malo ohladi pre nego što ga poslužite. Možete ga servirati toplog sa kuglom sladoleda od vanile ili hladnog kao samostalni desert.