Ovaj kolač izgledom posebno privlači – cele kruške koje proviruju iz mekanog testa. Kad se iseče parče, vidi se cela kruška koja se stapa sa slatkim i mirisnim biskvitom.
Sastojci:
- 3-4 cele zrele kruške
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
- 120 g maslaca (otopljenog)
- 120 ml mleka
- 1 kašičica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- Cimet po ukusu (opcionalno
Priprema:
Ogulite kruške. U jednoj posudi umutite jaja i šećer dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte vanilin šećer i otopljeni maslac, pa dobro sjedinite. Postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo, prstohvat soli i cimet, uz stalno mešanje. Na kraju, dodajte mleko i sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatko testo. Podmažite kalup za pečenje i sipajte polovinu testa. Stavite cele kruške uspravno u testo, ravnomerno raspoređene. Zatim prelijte ostatkom testa, vodeći računa da kruške ostanu vidljive na površini.
Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Nakon što se kolač ispeče, ostavite da se ohladi pre služenja.