fbpx

Pečeni svinjski but sa jabukama

Ovaj recept predstavlja savršen spoj sočnog mesa i voćnih aroma, stvarajući jelo koje je bogato ukusima i idealno za svečane prilike ili porodične ručkove. Uz dodatak belog vina i lagane karamelizacije, ovo jelo postaje pravo gastronomsko uživanje. Priprema zahteva malo strpljenja, ali rezultat je izuzetno sočan i aromatičan svinjski but koji će oduševiti vaše goste.

Sastojci:

  • 2 kg svinjskog buta
  • 2 srednje velike dunje
  • 3 jabuke
  • 2 crna luka
  • 5 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 200 ml belog vina
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica suvog ruzmarina
  • 1 kašičica suvog majčine dušice
  • So i sveže mleveni biber
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika meda

Priprema:

  1. Mariniranje mesa:

Operite svinjski but i dobro je osušite papirnim ubrusima. Ukoliko meso ima debeli sloj masnoće, napravite plitke rezove nožem kako bi začini bolje prodrli unutra. U većoj posudi pomešajte maslinovo ulje, senf, med, alevu papriku, ruzmarin, majčinu dušicu, so i biber. Dodajte sitno seckani beli luk. Dobro utrljajte pripremljenu marinadu po celom mesu. Po mogućstvu, pokrijte meso providnom folijom i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 2 sata, a idealno preko noći. Time ćete osigurati da meso upije sve arome i postane sočno.

  1. Priprema voća i povrća:

Operite dunje i pažljivo odstranite jezgro i seme. Isecite ih na četvrtine – komadi treba da budu dovoljno veliki jer će se tokom pečenja postepeno raspadati i doprineti bogatom ukusu. Operite jabuke, odstranite srž sa semenkama i isecite ih na četvrtine ili debele kriške. Ogulite luk i isecite ga na debele kolutove, koji će poslužiti kao aromatična podloga u plehu.

Zagrejte rernu na 180°C. U veliki pleh poređajte kolutove crnog luka, a preko njih rasporedite komade dunje i jabuka. Dodajte i lovorov list, zatim postavite marinirani svinjski but– to će omogućiti da sokovi iz voća i luka dodatno omekšaju meso tokom pečenja.

Prelijte meso sa belim vinom. Prvi deo pečenja: Pokrijte pleh aluminijumskom folijom kako biste zadržali vlagu i stavite ga u zagrejanu rernu. Pecite meso 2 do 2,5 sata, povremeno proveravajući da li ima dovoljno tečnosti. Po potrebi, prelijte meso sopstvenim sokovima iz pleha.

Karamelizacija: Nakon što meso omekša, skinite foliju i povećajte temperaturu rerne na 220°C. Pecite dodatnih 20-30 minuta kako bi spoljašnjost mesa dobila lepu zlatno-smeđu boju i blago se karamelizovala. Pažljivo pratite pečenje kako meso ne bi postalo suvo.

  1. Završetak i serviranje:

Kada je meso pečeno, izvadite pleh iz rerne i ostavite meso da „odmori“ 10-15 minuta. Ovo je važno jer se sokovi ravnomerno rasporede, a meso postaje sočnije pri sečenju.

Isecite meso na debele kriške i servirajte ga zajedno sa komadima pečenih dunji, jabuka i luka, preliveno bogatim sokom iz pleha.

Kao prilog možete poslužiti pire krompir, pečeni krompir ili svežu salatu, u zavisnosti od vaših želja.

Saveti za uspešnu pripremu:

  • Mariniranje: Duže mariniranje (idealno preko noći) omogućava mesu da upije sve začine, što rezultira bogatijim ukusom i mekšom teksturom.
  • Dodavanje tečnosti: Ako tokom pečenja primetite da tečnost previše ispari, slobodno dodajte još malo belog vina ili vode kako bi meso ostalo sočno.
  • Začini: Eksperimentišite – ukoliko volite intenzivniji ukus, dodajte nekoliko grančica svežeg ruzmarina ili majčine dušice u pleh. Takođe, malo dimljene paprike ili prstohvat cimeta može dodati poseban šmek.
  • Kontrola pečenja: Pratite meso tokom pečenja, a ako vam se čini da se previše suši spolja, preklopite ga folijom na kratko vreme dok ne postigne željenu sočnost.

Uživajte u ovom ukusnom jelu idealnom za porodične ručkove ili posebne prilike!

Prijatno!

Scroll to Top