Tanko sečene kriške pomorandže ne samo da daju vizuelni efekat, već obogaćuju kolač jedinstvenom aromom. Idealno je rešenje za ljubitelje kolača koji su jednostavni za pripremu, a izgledaju kao prava poslastica iz luksuzne poslastičarnice.
Sastojci
Za podlogu:
- 2-3 srednje pomorandže (tankih kriški)
- 100 g kristal šećera
- 2 kašike putera
Za biskvit:
- 190 g glatkog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 115 g neslanog putera, omekšalog
- 150 g kristal šećera
- 2 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 120 ml soka od pomorandže (najbolje sveže ceđenog)
- 60 ml mleka
- Kora 1 pomorandže (narendana)
Prvo pripremite pomorandže: Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite okrugli kalup prečnika 23 cm i obložite papirom za pečenje. U šerpici otopite puter i šećer na srednjoj temperaturi dok ne dobijete glatku karamelnu smesu. Sipajte je ravnomerno u pripremljeni kalup. Poređajte kriške pomorandže u jednom sloju preko karamelne podloge.
Biskvit: U srednjoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U velikoj činiji umutite puter i šećer dok ne postanu penasti. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodavanja. Umešajte vanilu i narendanu koru pomorandže. Pomešajte smesu sa suvim sastojcima i sipajte preko pomorandži. Pecite 40-45 minuta.
Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta. Nožem odvojite ivice, a zatim preokrenite kolač na tanjir za serviranje.
Saveti: Koristite pomorandže bez koštica kako biste olakšali pripremu. Za dodatnu aromu, kolač možete preliti sirupom od pomorandže nakon pečenja.🍊