fbpx

Prevrnuti kolač sa pomorandžama

Tanko sečene kriške pomorandže ne samo da daju vizuelni efekat, već obogaćuju kolač jedinstvenom aromom. Idealno je rešenje za ljubitelje kolača koji su jednostavni za pripremu, a izgledaju kao prava poslastica iz luksuzne poslastičarnice.

Sastojci

Za podlogu:

  • 2-3 srednje pomorandže (tankih kriški)
  • 100 g kristal šećera
  • 2 kašike putera

Za biskvit:

  • 190 g glatkog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 115 g neslanog putera, omekšalog
  • 150 g kristal šećera
  • 2 velika jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 120 ml soka od pomorandže (najbolje sveže ceđenog)
  • 60 ml mleka
  • Kora 1 pomorandže (narendana)

Prvo pripremite pomorandže: Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite okrugli kalup prečnika 23 cm i obložite papirom za pečenje. U šerpici otopite puter i šećer na srednjoj temperaturi dok ne dobijete glatku karamelnu smesu. Sipajte je ravnomerno u pripremljeni kalup. Poređajte kriške pomorandže u jednom sloju preko karamelne podloge.

Biskvit: U srednjoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U velikoj činiji umutite puter i šećer dok ne postanu penasti. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog dodavanja. Umešajte vanilu i narendanu koru pomorandže. Pomešajte smesu sa suvim sastojcima i sipajte preko pomorandži. Pecite 40-45 minuta.

Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta. Nožem odvojite ivice, a zatim preokrenite kolač na tanjir za serviranje.

Saveti: Koristite pomorandže bez koštica kako biste olakšali pripremu. Za dodatnu aromu, kolač možete preliti sirupom od pomorandže nakon pečenja.🍊

Scroll to Top