„Da uživamo u životu i u dobroj hrani kao Grci – punjeni patlidžan sa mlevenim mesom Papucaki“
SASTOJCI
- 4 srednja patlidžana
- 3 kašike maslinovog ulja
- So, biber, origano po ukusu
SOS OD MLEVENOG MESA
- 500 g mlevene govedine i/ili jagnjetine
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 mleveni luk
- 2 čena belog luka
- 3 srednja sveža paradajza seckana
- 1 konzerva (400 g) seckanog paradajza
- ⅔ šolje (55 g) naribanog parmezana ili pecorino ili kefalotiri sira
- 1 prstohvat šećera
- 1 štap cimeta ili 1/2 kašičice mlevenog cimeta po želji
- 2 kašike peršuna ili mente
- So i biber po ukusu
BEŠAMEL SOS
- 1 ⅛ šolje (300 ml) mlakog mleka
- ⅛ šolje (30 g) višenamenskog brašna
- ⅛ šolje (30 g) putera
- ⅔ šolje (55 g) naribanog parmezana ili pecorino ili kefalotiri sira
- 2 žumanca umućena
- muškatni oraščića po želji
- So i biber po ukusu
UPUTSTVA
- Zagrejte rernu na 200°C
PATLIDŽAN
- Odrežite krajeve patlidžana i prepolovite po dužini.
- Stavite patlidžan u cediljku i lagano pospite solju. Ostavite na stranu 30 minuta do 1 sat. Isperite kriške patlidžana i osušite ih papirnim ubrusima.
- Odvojiti nožem meso patlidžana, pazeći da ne isečete koru. Premažite ga maslinovim uljem, uključujući i koru. Začinite solju, biberom i origanom.
- Stavite polovinu patlidžana u tepsiju obloženu pergamentom, prerezanom stranom nadole. Pecite 30-40 minuta, dok ne omekšaju i ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite na stranu.
SOS OD MLEVENOG MESA
- U međuvremenu, u veliki ili duboki tiganj na srednjoj vatri sipajte maslinovo ulje, dodajte mleveni luk, mešajte 5 minuta, dodajte beli luk i mešajte još 3 minuta. Dodajte mleveno meso, lagano promešajte i dinstajte 10 minuta.
- Dodajte paradajz, šećer i cimet (po želji), pojačajte vatru na srednju temperaturu i dinstajte najmanje 20 minuta dok većina tečnosti ne ispari. Uklonite sa vatre, dodajte sir, peršun ili mentu. Uklonite štapić cimeta ako se koristi. Ostaviti da se ohladi.
- Dok se sos za meso krčka pripremiti bešamel.
BEŠAMEL SOS
- Dodajte puter u mali lonac na srednje niskoj vatri. Kada se otopi dodati brašno, so, biber i mešati neprekidno nekoliko minuta. Postepeno (3-4 puta) dodajte mlako mleko u mešavinu brašna/putera, uz snažno mešanje. Uklonite sa vatre i dodajte muškatni oraščić (po želji), sir, žumanca, so i biber. Nastavite da mešate dok se sos ne zgusne.
SASTAVLJANJE
- Kašikom napunite polovine patlidžana mesnim sosom. Prelijte bešamelom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C, 20 minuta ili dok ne porumeni.
- Poslužite sa svežim seckanim peršunom (po želji) i finim crvenim suvim vinom.