fbpx

GRČKI PUNJENI PATLIDŽAN – PAPOUTSAKIA

„Da uživamo u životu i u dobroj hrani kao Grci – punjeni patlidžan sa mlevenim mesom Papucaki“

SASTOJCI

  • 4 srednja patlidžana
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, origano po ukusu

SOS OD MLEVENOG MESA

  • 500 g mlevene govedine i/ili jagnjetine
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 mleveni luk
  • 2 čena belog luka
  • 3 srednja sveža paradajza seckana
  • 1 konzerva (400 g) seckanog paradajza
  • ⅔ šolje (55 g) naribanog parmezana ili pecorino ili kefalotiri sira
  • 1 prstohvat šećera
  • 1 štap cimeta ili 1/2 kašičice mlevenog cimeta po želji
  • 2 kašike peršuna ili mente
  • So i biber po ukusu

BEŠAMEL SOS

  • 1 ⅛ šolje (300 ml) mlakog mleka
  • ⅛ šolje (30 g) višenamenskog brašna
  • ⅛ šolje (30 g) putera
  • ⅔ šolje (55 g) naribanog parmezana ili pecorino ili kefalotiri sira
  • 2 žumanca umućena
  • muškatni oraščića po želji
  • So i biber po ukusu

UPUTSTVA

  1. Zagrejte rernu na 200°C

PATLIDŽAN

  1. Odrežite krajeve patlidžana i prepolovite po dužini.
  2. Stavite patlidžan u cediljku i lagano pospite solju. Ostavite na stranu 30 minuta do 1 sat. Isperite kriške patlidžana i osušite ih papirnim ubrusima.
  3. Odvojiti nožem meso patlidžana, pazeći da ne isečete koru. Premažite ga maslinovim uljem, uključujući i koru. Začinite solju, biberom i origanom.
  4. Stavite polovinu patlidžana u tepsiju obloženu pergamentom, prerezanom stranom nadole. Pecite 30-40 minuta, dok ne omekšaju i ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite na stranu.

SOS OD MLEVENOG MESA

  1. U međuvremenu, u veliki ili duboki tiganj na srednjoj vatri sipajte maslinovo ulje, dodajte mleveni luk, mešajte 5 minuta, dodajte beli luk i mešajte još 3 minuta. Dodajte mleveno meso, lagano promešajte i dinstajte 10 minuta.
  2. Dodajte paradajz, šećer i cimet (po želji), pojačajte vatru na srednju temperaturu i dinstajte najmanje 20 minuta dok većina tečnosti ne ispari. Uklonite sa vatre, dodajte sir, peršun ili mentu. Uklonite štapić cimeta ako se koristi. Ostaviti da se ohladi.
  3. Dok se sos za meso krčka pripremiti bešamel.

BEŠAMEL SOS

  1. Dodajte puter u mali lonac na srednje niskoj vatri. Kada se otopi dodati brašno, so, biber i mešati neprekidno nekoliko minuta. Postepeno (3-4 puta) dodajte mlako mleko u mešavinu brašna/putera, uz snažno mešanje. Uklonite sa vatre i dodajte muškatni oraščić (po želji), sir, žumanca, so i biber. Nastavite da mešate dok se sos ne zgusne.

SASTAVLJANJE

  1. Kašikom napunite polovine patlidžana mesnim sosom. Prelijte bešamelom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C, 20 minuta ili dok ne porumeni.
  2. Poslužite sa svežim seckanim peršunom (po želji) i finim crvenim suvim vinom.
Scroll to Top