Sveže šljive i hrskavi preliv od ovsa, ovaj hrskavi kolač je lagana alternativa klasičnoj voćnoj piti. Jednostavan je za pravljenje i savršen je letnji desert, koji se može poneti na roštiljanje i piknike.
Servira sa sa sladoledom od vanile, ali je takođe odličan i sa šlagom.
Sastojci
Za hrskavi preliv
- 1 šolja brašna za pečenje
- ½ šolje bademovog brašna
- 1 šolja crvenog ovsa
- ¾ šolje smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- ¼ kašičice kardamoma
- ¼ kašičice morske soli
- 10 kašika neslanog putera, rastopljenog
- ¼ šolje isečenih badema za posipanje (opciono)
Za voće
- 6-8 šljiva, bez koštica i tanko narezanih
- 1/3 šolje smeđeg šećera
- ½ kašičice cimeta
- ¼ kašičice kardamoma
- 1 ½ kašike kukuruznog skroba
- 1 kašičica korice narandže ili limuna
- 1 kašika rakije ili soka od pomorandže ili limuna
- ½ kašičice vanile
Uputstva
Zagrejte rernu na 180 C
Napravite hrskavi preliv: Pomešajte brašno, bademovo brašno, smeđi šećer, cimet, kardamom i so u srednjoj posudi. Sipajte otopljeni puter i rukama ga umešajte u suve sastojke dok preliv od mrvica ne zgusne i svi sastojci ne budu integrisani.
Napravite voćni fil: u činiji pomešajte šećer, kukuruzni skrob, šljive, začine, rakiju, koricu i vanilu. Lagano mešajte dok se ne sjedini.
Kašikom stavite voće u kvadratni pleh za pečenje ili u duboki tanjir za pitu i obilno pospite hrskavi preliv. Pecite u plehu dok ne porumeni i dok ne puste sokovi, oko 45-55 min. Poslednjih 10-15 minuta pečenja izvadite i pospite preko isečenih badema.