fbpx

Kolač od šljiva

Sveže šljive i hrskavi preliv od ovsa, ovaj hrskavi kolač je lagana alternativa klasičnoj voćnoj piti. Jednostavan je za pravljenje i savršen je letnji desert, koji se može poneti na roštiljanje i piknike.

Servira sa sa  sladoledom od vanile, ali je takođe odličan i sa šlagom.

Sastojci

Za hrskavi preliv

  • 1 šolja brašna za pečenje
  • ½ šolje bademovog brašna
  • 1 šolja crvenog ovsa
  • ¾ šolje smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • ¼ kašičice kardamoma
  • ¼ kašičice morske soli
  • 10 kašika neslanog putera, rastopljenog
  • ¼ šolje isečenih badema za posipanje (opciono)

Za voće

  • 6-8 šljiva, bez koštica i tanko narezanih
  • 1/3 šolje smeđeg šećera
  • ½ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice kardamoma
  • 1 ½ kašike kukuruznog skroba
  • 1 kašičica korice narandže ili limuna
  • 1 kašika rakije ili soka od pomorandže ili limuna
  • ½ kašičice vanile

Uputstva

Zagrejte rernu na 180 C

Napravite hrskavi preliv: Pomešajte brašno, bademovo brašno, smeđi šećer, cimet, kardamom i so u srednjoj posudi. Sipajte otopljeni puter i rukama ga umešajte u suve sastojke dok preliv od mrvica ne zgusne i svi sastojci ne budu integrisani.

Napravite voćni fil: u činiji pomešajte šećer, kukuruzni skrob, šljive, začine, rakiju, koricu i vanilu. Lagano mešajte dok se ne sjedini.

Kašikom stavite voće u kvadratni pleh za pečenje ili u duboki tanjir za pitu i obilno pospite hrskavi preliv. Pecite u plehu dok ne porumeni i dok ne puste sokovi, oko 45-55 min. Poslednjih 10-15 minuta pečenja izvadite i pospite preko isečenih badema.

Scroll to Top