Ova testenina kombinuje bogat ukus pešterske pršute, svežinu mikrobilja i osvežavajuću notu tarskog sira, stvarajući jelo koje je istovremeno lagano i ukusno. Idealna je za brzu večeru, ali dovoljno impresivna i za svečanije prilike. Više detalja o namirnicama pogledajte na linku.
Sastojci:
- 400 g širokih rezanaca Korka (ručno pravljeni po bakinim receptima)
- 150 g goveđe pršute sa Peštera
- 100 g mikrobilja
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 100 g Tarskog sira, Zapis Tare
- 50 g kozijeg sira Piroćanci
- 2 kašike ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica Lokošničke paprike (sušene na suncu i bukovini)
Priprema:
Skuvajte testeninu i sačuvajte oko 100 ml vode od kuvanja. Zagrejte ulje na srednjoj vatri u tiganju. Dodajte pršutu i pržite je kratko, 2-3 minuta, dok ne postane hrskava. Izvadite pršutu i ostavite sa strane. U isti tiganj ubacite iseckani beli luk i pržite ga oko 30 sekundi. Sipajte tarski sir. Kratko kuvajte dok se sastojci ne sjedine.
U sos dodajte skuvanu pastu, mikrobilje, prženu pršutu i koziji sir. Ako je sos pregust, dodajte malo vode od kuvanja paste. Promešajte i kuvajte dok se svi ukusi povežu.
Služite toplo, prijatno!