fbpx

Posni potaž od bundeve

Tražite ukusan, zdrav i lagan obrok koji je ujedno i posan? Ovaj potaž od bundeve kombinuje prirodnu slatkoću bundeve sa začinima i kremastim ukusom leblebija. Idealan je za hladne dane, a jednostavno se priprema i pruža obilje hranljivih sastojaka.

Sastojci:

  • 1 srednja bundeva (oko 1 kg), očišćena i iseckana na kocke
  • 1 konzerva leblebija (400 g), isprana i ocedjena
  • 1 veći crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1/2 kašičice dimljene paprike (opciono)
  • 1 l vode
  • 1/2 kašičice soli
  • Prstohvat bibera
  • Prstohvat sušenog timijana ili peršuna (po želji)
  • Sok od pola limuna
  • Svež peršun za dekoraciju

Priprema

Kao prvi korak zagrejte vodu sa začinima: U manjoj šerpi prokuvajte 1 l vode, dodajte so, biber i prstohvat sušenog timijana ili peršuna. Držite vodu toplom na laganoj vatri dok pripremate čorbu.

U drugoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite crni luk dok ne omekša, zatim dodajte beli luk i začinite. Ubacite kocke bundeve u šerpu i prelijte toplom začinjenom vodom. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, dok bundeva ne postane potpuno mekana. Kada je bundeva skuvana, dodajte leblebije i kuvajte još 5 minuta da se ukusi sjedine.

Sklonite šerpu sa šporeta i koristeći ručni blender, izblendajte čorbu dok ne postane glatka i kremasta. Začinite još po ukusu i sipajte sok od limuna za osvežavajući ukus.

Scroll to Top