fbpx

Svinjska plećka pečena u rerni

Predstavlja tradicionalni specijalitet u mnogim krajevima naše zemlje a svakako i jelo bogate praznične trpeze. Svaka domaćica ili domaćin imaju neku svoju malu tajnu za spremanje najukusnijeg pečenja.

A ako do sada niste probali, pozivamo Vas da uz ovakav način pripreme probate svinjsku plećku pečenu u rerni jer verujemo da ćete, baš kao i mi da dobijete mekano meso koje se topi u ustima, a tražićete i parče više.

Potrebno je:

  • 1kg svinjske plećke
  • 50g dimljene slanine
  • 1 kašika senfa
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice dimljene mlevene paprike
  • ½ kašičice biljnog začina
  • 2-3 kašike ulja
  • 3 veća bela krompira

Priprema:

Plećku oštrim nožem zaseći na više mesta pa u svaki otvor staviti komadić slanine. Prstom proširiti otvor da se lakše stavi slanina. Premazati meso senfom pa posuti mešavinom začina sa oe strane. Položiti plećku u sud u kome će se peći pa ostaviti frižider da odstoji 1-2 sata.

Posle tog vremena preliti meso uljem, a sa strane sipati čašu vode. Poređati komade krompira oko mesa. Poprskati ga uljem i posoliti. Pokriti pek papirom (pokvasiti papir da se lakše savije) ili alu folijom pa peći u rerni na 180’C sat vremena.

Posle tog vremena potrebno je skinuti papir i okrenuti meso na drugu stranu i peći bez papira. Možete pojačati temperaturu na 200-210’C.

Kada porumeni okrenuti meso na drugu stranu da i ona porumeni.

Pečeno prohladiti pa iseći na šnite i poslužiti sa krompirom. Preliti i meso i krompir saftom u kom su se pekli. Pored krompira možete dodati i šargarepu i peći u rerni.

Kada je budete servirali po slobodi možete je ukrasiti i ruzmarinom.

Uz ovako ukusan obrok neizostavna je i salata, a sa kupus salatom ne možete pogrešiti.

Pijatno! 😊

Scroll to Top