Predstavlja tradicionalni specijalitet u mnogim krajevima naše zemlje a svakako i jelo bogate praznične trpeze. Svaka domaćica ili domaćin imaju neku svoju malu tajnu za spremanje najukusnijeg pečenja.
A ako do sada niste probali, pozivamo Vas da uz ovakav način pripreme probate svinjsku plećku pečenu u rerni jer verujemo da ćete, baš kao i mi da dobijete mekano meso koje se topi u ustima, a tražićete i parče više.
Potrebno je:
- 1kg svinjske plećke
- 50g dimljene slanine
- 1 kašika senfa
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice dimljene mlevene paprike
- ½ kašičice biljnog začina
- 2-3 kašike ulja
- 3 veća bela krompira
Priprema:
Plećku oštrim nožem zaseći na više mesta pa u svaki otvor staviti komadić slanine. Prstom proširiti otvor da se lakše stavi slanina. Premazati meso senfom pa posuti mešavinom začina sa oe strane. Položiti plećku u sud u kome će se peći pa ostaviti frižider da odstoji 1-2 sata.
Posle tog vremena preliti meso uljem, a sa strane sipati čašu vode. Poređati komade krompira oko mesa. Poprskati ga uljem i posoliti. Pokriti pek papirom (pokvasiti papir da se lakše savije) ili alu folijom pa peći u rerni na 180’C sat vremena.
Posle tog vremena potrebno je skinuti papir i okrenuti meso na drugu stranu i peći bez papira. Možete pojačati temperaturu na 200-210’C.
Kada porumeni okrenuti meso na drugu stranu da i ona porumeni.
Pečeno prohladiti pa iseći na šnite i poslužiti sa krompirom. Preliti i meso i krompir saftom u kom su se pekli. Pored krompira možete dodati i šargarepu i peći u rerni.
Kada je budete servirali po slobodi možete je ukrasiti i ruzmarinom.
Uz ovako ukusan obrok neizostavna je i salata, a sa kupus salatom ne možete pogrešiti.
Pijatno! 😊