Gibanica se može poslužiti kao glavno jelo ili kao užina, a odlična je i za posnu varijantu ako se koriste kore bez masti. Priprema zahteva minimalno truda, a rezultat je izvanredno ukusno jelo.
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 400 g sjeničkog sira
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja kisele vode
- 3 jaja
- 100 ml ulja
- So
Priprema:
U posudi pomešajte jogurt, jaja, izmrvljen sir i malo soli. Promešajte da se sastojci sjedine.
Dno pleha prelijte sa uljem. Uzmite prvu koru, stavite je i prelijte s malo ulja. Zatim stavite drugu koru, ponovo prelivajući s uljem. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite oko 5-6 kora.
Na prethodno pripremljene kore, ravnomerno rasporedite deo fila. Na fil stavite još 2-3 kore, ponovo prelivajući uljem. Ponovite postupak dodavanja fila i kora dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa preostalim korama na vrhu. Pre poslednje kore, možete premazati još malo ulja.
Pre nego što stavite gibanicu u zagrejanu rernu, izbodite je viljuškom na nekoliko mesta kako bi para mogla da izlazi. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta, ili dok gornja kora ne postane zlatno smeđa i hrskava.
Kada je gibanica pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.