Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo 😉
Spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi sa feta sirom. Mogu se koristiti i domaće razvijene kore a mogu i kupovne.
Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a sa više blitve i praziluka.
Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.
Sastojci:
- 400g tankih kora za pitu;
Fil:
- 350g feta sira (možete koristi i grčki sir kefalotyri, kao zamenu ili dodatak feti)
- 300g spanaća
- ½ veze mladog luka;
- 1 kašika sitno seckanog peršuna;
- 1 kašika sitno seckane mirođije;
- 1 praziluk (beli deo)
- 2 kašike prezli
- 4 kašike ulja
Za premazivanje:
- ulje
- 1 jaje
Priprema
Praziluk i mladi luk zajedno sa začinima, peršunom i mirođijom, sitno iseći, ručno ili u secku.
Spanać, takođe, iseći ali na trake. U većoj posudi sve pomešati pa dodati, ulje i prezle, pa preko svega izmrviti fetu. Neophodno je opet dobro promešati.
Dobro nauljiti tepsiju i prvo staviti tri kore tako da kore pokriju i zidove tepsije. Nauljiti kore pa staviti jedan sloj fila. Preko toga staviti dve kore koje se opet naulje pa preko toga fil. Ponavljati sve dok imate materijala. Poslednji sloj treba da budu tri kore kao na početku. Svaku koru nauljiti. Po želji pitu možete iseći pre pečenja. Na kraju pitu treba premazati umućenim jajetom sa nekoliko kašika ulja.
Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta, dok ne dobije zlatnožutu boju.
Nakon pečenja ostaviti da se malo ohladi pa služiti toplo.
Neko koristi sušenu a neko svežu mirođiju, ali svi se slažu da je ovaj začin obavezan!
Kako kažu, to je “tajni” sastojak originalne spanakopita. Odlično je predjelo, idealno za doručak ili večeru.
Isprobajte i javite utiske! Prijatno! 😊