fbpx

Galaktoboureko

Galaktoboureko je jedan od poznatijih tradicionalnih grčkih deserata. Ime potiče od grčke reči galakto što znači mleko i boureko što označava punjeni kolač. Tačan prevod na srpskom jeziku bi bio mlečni punjeni kolač. Prepoznatljiv je po svojoj kremastoj strukturi, hrskavim korama i bogatom sirupu.

Sastojci:

  • 1 litar mleka
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja griza
  • 4 jaja
  • 150 g putera
  • 1 vanilin šećer
  • kora jednog limuna (narendana)
  • 500g tankih kora za pitu

Za preliv:

  • 200 g šećera
  • 2 šolje vode
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 štapić cimeta

Priprema fila:

U šerpi zagrejte mleko na srednjoj vatri. Kada mleko provri, u tankom mlazu sipati griz kako se ne bi napravile grudvice i mešati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i sačekati da se malo prohladi.

U posebnoj posudi umutiti prvo belanca sa šoljom šećera, vanillin šećerom i narendanom koricom limuna. Nakon čega se dodaju žumanca i sve zajedno umuti. Ovaj fil spojiti sa grizom, dodati 50g putera i sve lepo promešati.

Priprema sirupa:

Prokuvati vodu, šećer, sok od limuna i štapić cimeta. Smanjiti vatru i pustiti da lagano vri 10 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi.

Istopiti ostatak putera. Premazati pleh i polovinu kora poređati jednu preko druge premazujući svaku sa istopljenim puterom. Sipati ceo fil preko toga i ravnomerno rasporediti. Zatim preostalu polovinu kora poređati jednu preko druge takođe premazujući ih puterom. Nožem lagano zasecite gornje slojeve na trouglove. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-60 minuta. Kada se ispeče odmah preliti ohlađenim sirupom i pustiti da se ohladi pre služenja.

Scroll to Top