fbpx

Kako napraviti savršenu marinadu za pripremu mesa

Navikli ste da predstavljamo različite recepte, ali ovog puta ne. 😊

Danas ćemo Vam pokazati nekoliko različitih načina za pripremu različitih vrsta marinada i premaza za meso, koja sigurno menjaju ukus mesa na bolje.

Polako nam se približava i 1. maj, Praznik rada, a kod nas najviše poznat po odmoru u prirodi i roštiljanju.

Meso i povrće pripremljeno na roštilju uvek ima posebnu aromu i slatkoću, a kada uz to dodamo i odličnu marinadu, dobijamo roštilj posebnog ukusa.

Marinade su mešavina neke vrste masnoće i kiseline uz dodatak začina, koje treba da omekšaju meso i začine ga. Meso se stavlja u marinadu najkasnije tri sata pre nego što će ići na roštilj. Naravno možemo ga držati i duže, ali u tom slučaju ne treba da dodajemo veću količinu soli, jer so ima tendenciju izvlačenja vlage iz mesa.

 

Osnovna marinada, najviše korišćena i pogodna za sve vrste mesa a i za ribu

Sastojci: 100 ml suncokretovog ulja, 100 ml jabukovog sirćeta, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber, 3-4 čena belog luka

Usitnjeni beli luk stavite u posudu, dodajte so i biber, pa uz kašiku ulja i sirćeta dobro izmešajte. U smesu dodajte i preostalu količinu ulja i sirćeta, pa time dobro protrljajte meso sa svih strana. U ovu varijantu možete dodavati razne vrste začina po svom ukusu i tako dobiti nekoliko vrsta različitih marinada.

 

Nezaobilazna je i, takozvana BBQ marinada, posebna za svinjsko meso.

Ono što Vam je potrebno: 1 soljica kečapa, 2 kašičice šećera, ½ šoljice vode, ¼ šoljice sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprike.

Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuva jedan sat. Na sobnoj temperaturi ostavite da se ohladi i prebacite u staklenu posudu sa poklopcem. Čuvajte u frižideru.

 

Bela marinada, specifična po tome jer se koristi nakon pečenja mesa. Potrebno Vam je: 4 kašike majoneza, 2 kašike sirćeta, 1 kašika limunovog soka, 1 kašika rena, 1 kašičica senfa, 1 kašičica bibera. Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Ovako spremljenu marinadu prelijte preko pečenog mesa.

 

Pikantna marinada, ova je za osobe čije nepce podnosi jake začine 😊

Potrebno je: 1 kašika čilija u prahu, 1 kašika smeđeg šećera, ½ kašike soli, ½ kašike bibera, ½ kašike belog luka u prahu, 1 kašika crvene paprike, ½ kašike bibera, 200 ml suncokretovog ulja, 2 kašike senfa.

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

 

Manje poznata, a sa druge strane dosta ukusna jeste marinada s jogurtom. Sastojci: 200 ml jogurta, 2 kašike suncokretovog ulja, korica i sok jedne pomorandže, manji luk i 2 čena belog luka, korijander i ½ kašičice cimeta, kašičica sveže rendanog đumbira, ½ kašike soli, mleveni biber. Ako volite istočnjačke ukuse ovo je marinada za Vas. U posudu usitnite suve sastojke uz dodatak ulja, pa sve promešajte s jogurtom i sokom i koricom pomorandže.

 

Marinada od tamnog piva

Sastojci: 200 ml kečapa, 100 ml jabukovog sirćeta, 330 ml tamnog piva, 100 g smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica mlevenog bibera, 1 kašika belog luka u prahu ½ kašike mlevenog čilija. Ove sastojke je neophodno kuvati na umerenoj vatri uz lagano mešanje. Nakon 30-40 minuta, kada postignete željenu gustinu, sklonite sa vatre i pustite da se u potpunosti ohladi. Ohlađeni sos prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru.

 

Ako vam ostane marinade, u nju možete dodati tečnosti, npr bujon, vino, pivo ili malo vode i poslužiće kao premaz kojim možete dodatno začiniti, ali i mazati meso na roštilju za vreme pečenja ili zadnjih 5-15 minuta, zavisno od sastojka i vrste mesa.

 

Premaz za junetinu, Sastojci: 100ml goveđeg bujona ili vode, 100ml piva, 1 kašika senfa, ½ kašičice soli, biber, paprika, čili prah, 2-3 čena belog usitnjenog luka, korijander prah ili list. Sve sastojke promešajte, kratko prokuvajte, proverite gustinu i slobodno koristite kao premaz prilikom pripreme junećeg mesa.

 

Slatko-ljuti premaz, pogodan za piletinu i svinjetinu

Sastojci: 100 ml balzamiko sirćeta, 3-4 kašike meda, čili sos, ½ kašičice soli, sveže krupno mleveni biber. Stavite med i balzamikou posudu i vrlo kratko prokuvajte da se med otopi. Začinite prema ukusu.

Kod ovog premaza vodite računa o tome da ga koristite kad je meso već pečeno. Premazano meso ostavite kratko vreme u sigurnom delu roštilja (toplo mesto koje nije direktno iznad izvora topline) da se umak upije. Ostavite umak za dodatno prelivanje ili umakanje.

 

Mi smo Vam pokazali samo nekoliko, od mnogobrojnih načina pripreme marinada i premaza 😊 a ako znate još neki slobodno nam pišite 😊

Scroll to Top