
Kleftiko – jagnjetina pečena na grčki način
„Kleftiko“ (Κλέφτικο) potiče od reči „kleftis“ i odnosi se na grčke hajduke iz osmanskog perioda, poznate kao Klefti. Oni su

Pečena jagnjetina sa sosom od limuna i meda
Praznična trpeza je više od tradicije – to je trenutak kada običaji dobijaju lični pečat. U tom stilu, preporučujemo recept

Veganski humus od cvekle
Humus od cvekle je savršen spoj klasičnog bliskoistočnog namaza i bogate, slatkaste arome pečene cvekle. Osim što je veganski, prepun

Posna pita sa prazilukom
Kada je post često tražimo recepte koji su istovremeno jednostavni, hranljivi i puni ukusa. Praziluk daje jelima blagu slatkoću i

Tortilja od krompira
Ovo jelo ima jednostavne sastojke, poput krompira, crnog luka i jaja. Sprema se u tiganju, a jedinstvenost proizilazi iz spore

Puslica rolat sa mandorama
Ovaj rolat je savršen spoj hrskave puslice, nežnog kreme i sočnih mandora. Listići badema u puslici dodaju prelepu teksturu, dok

Pečeni kolač sa mandorama
Mandora je voće koje nastaje ukrštanjem mandarine i pomorandže, pa u sebi spaja najbolje od oba citrusa. Prepoznatljiva po intenzivnom

Čokoladni kolač od pomorandže
Ova poslastica spaja bogatstvo tamne čokolade s osvežavajućim citrusnim notama. Njegova raskošna tekstura i intenzivan ukus čine ga idealnim desertom,

Pečeni svinjski but sa jabukama
Ovaj recept predstavlja savršen spoj sočnog mesa i voćnih aroma, stvarajući jelo koje je bogato ukusima i idealno za svečane

Banana hleb
Banana hleb je jedan od onih recepata koji uvek uspeva i oduševljava svojim bogatim, sočnim ukusom. Dodavanjem kakao praha dobija

Mango panakota
Panna cotta je klasičan italijanski dezert koji je brzo osvojio srca ljubitelja slatkiša širom sveta. Uz ovaj recept, pripremićete poslasticu

Autentični francuski blini – recept za savršeno pahuljaste palačinke
Bliniji su male, vazdušaste palačinke od pšeničnog i heljdinog brašna, koje se u Francuskoj često služe uz ikru, dimljeni losos

Mafini punjeni pudingom sa limunom
Ako tražite desert koji spaja sočne mafine i kremastu sredinu, ovi mafini su pravi izbor. Sastojci za mafine: 200g brašna

Grilovani patlidžan sa narom i orasima
Ovaj recept spaja bogatstvo ukusa grilovanih patlidžana sa kremastim sosom od belog luka i jogurta, hrskavim orasima i osvežavajućim narom.

Kolač sa suvim šljivama
Ako tražite desert koji spaja bogate ukuse i jednostavnu pripremu, ovaj kolač sa osmotski sušenim šljivama i orasima je pravi

Krompir salata
Krompir salata je jednostavan, ali neodoljiv prilog koji se savršeno uklapa uz mnoga jela. Uz nekoliko trikova, možete je podići

Pasta sa limunom
Ova pasta je idealan izbor kada želite brz i ukusan obrok sa minimalno sastojaka. Priprema traje samo oko 20 minuta,

Posni podvarak sa pečurkama
Podvarak donosi sve ono što volimo u tradicionalnom ukusu, ali sa novim šmekom – dodatkom pečuraka. Umesto klasične varijante sa

Posni potaž od bundeve
Tražite ukusan, zdrav i lagan obrok koji je ujedno i posan? Ovaj potaž od bundeve kombinuje prirodnu slatkoću bundeve sa

Prevrnuti kolač sa pomorandžama
Tanko sečene kriške pomorandže ne samo da daju vizuelni efekat, već obogaćuju kolač jedinstvenom aromom. Idealno je rešenje za ljubitelje

Pirinač sa limunom i morskim psom
Morski pas je neuobičajena, ali sve popularnija riba. Kako je skoro bez kostiju, lako se prilagođava različitim začinima i tehnikama

Pečeni karfiol
Ovaj recept spaja nežnu teksturu karfiola s bogatim i kremastim bešamel sosom, zapečenim sa sirom do savršenstva. Idealan je kao

Pita sa jabukama
Pita sa jabukama je pravi klasik među desertima – jednostavna za pripremu, mirisna i puna toplih ukusa. Sastojci: 500g kora

Pileći batak punjen povrćem
Ako tražite drugačiji način pripreme pilećih bataka, ovaj recept je idealan! Sočno meso, sa punjenjem od povrća i zapečenim sirom

Kolač sa limunom i makom
Ovaj osvežavajući kolač sa limunom i makom spaja citrusne note s blagom hrskavošću maka. Preliv od limuna daje mu dodatnu

Salata sa narom i sirom
Nar, orasi i jabuke su izvori korisnih nutrijenata za organizam, posebno tokom prelaznog perioda. Nar je bogat antioksidansima, vitaminom C

Džem od mandarina
Džem od mandarina je odličan premaz za hleb, palačinke ili uz sir. Ako volite gorkastiju notu, možete ostaviti više kore,

Brusketi sa džemom od maline sa tartufima
Tartufi su širom sveta prepoznati kao jedan od najekskluzivnijih i najređih sastojaka u gastronomiji, dok džem od malina osvaja svojim

Domaća gibanica
Gibanica se može poslužiti kao glavno jelo ili kao užina, a odlična je i za posnu varijantu ako se koriste

Domaća testenina sa pešterskom pršutom i mikrobiljem
Ova testenina kombinuje bogat ukus pešterske pršute, svežinu mikrobilja i osvežavajuću notu tarskog sira, stvarajući jelo koje je istovremeno lagano

Parfe od grčkog jogurta i voća
Uz obilje svežeg voća koje proleće donosi, predstavljamo osvežavajući recept za pripremu sa novim Mandrekas grčkim jogurtom sa Korinta. Ovaj

Đumbir, med i limun čini čuda za Vaš imunitet!
Nećemo vam nabrajati za šta je sve ovaj čaj dobar, verujemo da znate da bi to bio podugačak spisak 😊.

Feta krem začinjen medom
Bez obzira da li tražite nešto posebno da poslužite uz piće ili predjelo, ovo će se svideti svima. Brzo je

Jednostavan mus od limuna – samo 3 sastojka
Ljubitelji limuna, slušajte! Ako tražite neverovatno lak, neverovatno ukusan desert sa limunom, ovaj recept je za vas. Sa samo tri

Posna čorba sa graškom
Posna čorba sa graškom Sastojci: 2 krompira Šaka graška Šaka seckane šargarepe Porcija za jednu osobu 20 minuta

Čokoladna torta od 3 sastojka
Čokoladna torta od 3 sastojka Porcija za 12 osoba Sat i po Služite uz slatku pavlaku i

Banana palačinke
Banana palačinke Sastojci: Dve banane Dva jajeta Ulje za prženje Porcija za 4 osobe 20 minuta

Starinski ajvar od paprike
Sastojci: 30 kg crvene mesnate paprike 1,5 l ulja 200 g soli 50 g esencije Priprema: Ispeći papriku na plotni

Kiseli beli luk
Kiseli beli luk Sastojci: Šolja belog vinskog sirćeta Kašičica soli Pola kašičice šećera Timijan Nekoliko zrna bibera Oljušteni čenovi

Sušeni paradajz u maslinovom ulju
Sušeni paradajz u maslinovom ulju Sastojci: 2 kg paradajza (po izboru) beli luk bosiljak ruzmarin (sveži ili sušeni) ekstra

Kiseli kupus za samo dva dana
Da biste imali ukusni kiseli kupus nije neophodno da ga spremate na tradicionalni način, pogotovo ako za to nemate uslova

Šampinjoni punjeni parmezanom
Šampinjoni punjeni parmezanom Sastojci: 12 šampinjona Pesto sos Rendani parmezan Porcija za 2 osobe 20 minuta Servirajte

Piletina u belom sosu sa šampinjonima
Piletina u belom sosu sa šampinjonima Sastojci: 500 g piletine 1 l pavlake za kuvanje 2 kesice instant supe od

Krompir u tiganju sa viršlama i lukom
Krompir u tiganju sa viršlama i lukom Sastojci: 2 veća krompira 1 glavica većeg luka 1 paket viršli (2 do

Galaktoboureko
Galaktoboureko je jedan od poznatijih tradicionalnih grčkih deserata. Ime potiče od grčke reči galakto što znači mleko i boureko što

Spanakorizo sa mariniranim inćunima
Spanakorizo je tradicionalno grčko jelo koje kombinuje spanać i pirinač. Jednostavna priprema i hranljivost sastojaka ga čini idealnim ručkom. Još

Grčke bamije u paradajz sosu
Bamije su povrće koje se često koristi u mediteranskoj kuhinji, posebno u Grčkoj. Izuzetno je zdravo, bogato vlaknima, vitaminima i

Suvlaki od škampa
U grčkoj kuhinji suvlaki predstavlja jedno od najprepoznatljivijih jela. Sastoji se od komadića mesa, prethodno mariniranih u začinima, nabodenih na

Gratinirana orzo testenina
Predstavljamo recept koji potiče iz grčke kuhinje i kombinacija je mlevenog mesa i orzo testenine. Orzo testenina, poznata i kao

Pileći bataci na grčki način
Kažu da su Grci narod koji duže žive, da li zbog pogodnog geografskog položaja, blage sredozemne klime a možda najviše

Spanakopita – autentična grčka pita
Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo 😉 Spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće

GRČKI PUNJENI PATLIDŽAN – PAPOUTSAKIA
„Da uživamo u životu i u dobroj hrani kao Grci – punjeni patlidžan sa mlevenim mesom Papucaki“ SASTOJCI 4 srednja

MELICANO SALATA
Melitzanosalata je grčki umak koji se pravi od pečenih patlidžana, belog luka, luka, maslinovog ulja, limunovog soka i peršuna. Obično

Grčke punjene paprike sa feta sirom
Ova gemista ili grčka punjena paprika je osnovni obrok u grčkim domaćinstvima. Skoro svaki dom ima svoj recept. Zdravo je,

ŠKAMPI SA FETOM U OUZU
Probajte nešto sasvim novo! Ukusno letnje jelo sa škampima u prelepom sosu od fete i Ouza! San naziv mami nepca

Portokalopita – Grčki kolač od narandže
Portokalopita (grčki: Πορτκαλόπιτά) je tradicionalna grčka torta od narandže napravljena sa jedinstvenom kombinacijom kora za pitu i narandže. Natopljen slatkim

„Yiaourti me meli“ grčki dezert sa jogurtom i medom
Ovaj dezert se priprema lako i brzo, može se konzumirati po najvećoj vrućini jer je izuzetno osvežavajući. Probajte da ga

Pire od fave (žuti grašak) sa kobasicom
Sastojci za 2 kg jela: 1/2 kg žutog graška (fave) 250 g crnog luka 200-250 ml maslinovog ulja 1.5 l

Pitice sa belim i žutim sirom pržene u tiganju
Sastojci za 50 pitica: 400 g originalne rendane grčke Fete 100 g rendanog kačkavalja 100 g rendanog sira Graviera (tvrdi

Bujurdi
Sastojci: 100 g feta sira 100g gauda sira 100 g Olympos kozijeg sira Kašika maslinovog ulja 2 kom paradajza Crvena

Grčko tradicionalno jelo sa kobasicama „Spetzofai“
Sastojci za 1.5kg: 150 ml maslinovog ulja 600 g kobasice Myconos ili Santorini 50 g seckanog belog luka 200 g

Pasticio
Sastojci: Pakovanje paste penne (400g) 100 g rendanog kačkavalja 100 g rendanog sira Graviera 300g mlevenog mesa 1 limenka seckanog

Namaz od sira i oraha
Namaz od sira i oraha Sastojci: 100 g gorgonzole 200 g svežeg kravljeg sira 2 kašike kisele pavlake 1 kašika

Grčki umak od patlidžana
Grčki umak od patlidžana Sastojci: 4 manja patlidžana 2 manja ili 1 veliki čen belog luka 2-3 kašike limunovog soka

Grčka salata
Grčka salata Sastojci: 2 veće paprike (crvena i zelena) 1 krastavac 1 veći crveni luk 4 veća ili 6 manjih

Tradicionalna grčka musaka od krompira i patlidžana
Tradicionalna grčka musaka od krompira i patlidžana Sastojci: Za osnovu: 3-4 kom patlidžana 3-4 krompira Ulje za prženje Za grčki

Grčki dezert sa jogurtom i medom
Grčki dezert sa jogurtom i medom Sastojci: 1.5 dl punomasnog grčkog jogurta Med Orasi, pistaći ili drugi orašasti plodovi Suvo

Tzatziki salata
Tzatziki salata Sastojci: 1 kg grčkog jogurta 5%mm 400 g svežhi krastavaca 30 g belog luka 250 ml maslinovog ulja

Veganski humus od cvekle
Humus od cvekle je savršen spoj klasičnog bliskoistočnog namaza i bogate, slatkaste arome pečene cvekle. Osim što je veganski, prepun

Sirova letnja torta sa grčkim jogurtom i trešnjama
Predstavljamo recept za sirovu tortu sa grčkim jogurtom i trešnjama. Ova torta je osvežavajuća, zdrava i jednostavna za pripremu, idealna

Ovsena kaša kuvana u biljnom napitku
Ovsena kaša je odlična opcija ne samo za doručak, već i kao užina ili obrok pre ili posle treninga. Osim

Mafini od banana i ovsenih pahuljica
Kažu da u vreme praznika često jedemo i više nego što bi trebalo, ne brineći o kilogramima. Zato Vam predstavljamo

ŠKAMPI SA FETOM U OUZU
Probajte nešto sasvim novo! Ukusno letnje jelo sa škampima u prelepom sosu od fete i Ouza! San naziv mami nepca

PILETINA U SOSU OD PEČURAKA
Nežna i sočna pileća prsa u sosu od pečuraka sa belim lukom je ukusan i sočan obrok koji može biti

Kolač od šljiva
Sveže šljive i hrskavi preliv od ovsa, ovaj hrskavi kolač je lagana alternativa klasičnoj voćnoj piti. Jednostavan je za pravljenje

Zdrave ćufte od ćuretine za manje od sat vremena
Ove pečene ćureće ćufte savršene su za one noći kada ne želite da se petljate sa gomilom različitih sastojaka ili

Caprese pasta salata
Ova sveža i lagana salata pruža nalet ukusa kojima će retko ko odoleti.Salata od testenine je nešto što svi vole!

7-Minuta Pikantni Losos
U samo nekoliko minuta, sa samo nekoliko sastojaka, koristeći samo jedan tiganj, pravimo neverovatno jelo koje sadrži jedan od najboljih

Kupus salata sa tunjevinom
Kupus salata sa tunjevinom Sastojci: 1 konzerva tunjevine 400 g svežeg kupusa Pola struka mladog luka 3 kašike gustog jogurta

Bamije u paradajz sosu sa kuskusom
Bamije u paradajz sosu sa kuskusom Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja 2 crna luka, sitno iseckana 250g Ifantis zamrznutih bamija,

Zapečeni losos sa paradajzom
Zapečeni losos sa paradajzom Sastojci: 4 lososa od po 170 grama 4 paradajza srednje veličine prepolovljena 2 kašike maslinovog ulja

Veganska pljeskavica
Veganska pljeskavica Sastojci: 400 grama kukuruza Pola veze korijandera Pola kašičice mlevene paprike Malo mlevenog kima Kora jednog limuna So

Vegan sendvič
Vegan sendvič Sastojci: 300 g pečuraka (vrganja) 1 paradajz 2 čena belog luka ili prstohvat belog luka u prahu 1

Punjeni šaran sa orasima
Punjeni šaran sa orasima Sastojci: Šaran od 1,5 do 2 kg Šolja seckanih oraha 2 glavice luka Ulje Mlevena paprika

Hilandarska boranija
Hilandarska boranija Sastojci: 1 kg boranije 1-2 glavice crnog luka 2 čena belog luka 3 paradajza Malo peršuna So Maslinovo

Posna pasta sa paradajzem i pečurkama
Posna pasta sa paradajzem i pečurkama Sastojci: 250g posne testenine 50g kuvanih ili grilovanih pečuraka 200ml soka od paradajza Kašika

Brusketi sa dimljenim lososom
Brusketi sa dimljenim lososom Sastojci: 200 g dimljenog lososa 1 komad integralnog bageta 100 g crnih maslina 10 g sveže

Caprese salata
Caprese salata Sastojci: 250 g mocarele 1 supena kašika maslinovog ulja prstohvat bosiljka 300 g paradajza Porcija za 4

Pica margarita
Pica margarita Sastojci: Za testo: pola kašičice instant kvasca 260g oštrog pšeničnog brašna 260g svenamenskog brašna 1 kašičica soli 2

Mlada šargarepa u rerni
Mlada šargarepa u rerni Sastojci: nekoliko mladih šargarepa 2 kašike meda 2 kašike maslinovog ulja malo svežeg djumbira prstohvat himalajske

Kleftiko – jagnjetina pečena na grčki način
„Kleftiko“ (Κλέφτικο) potiče od reči „kleftis“ i odnosi se na grčke hajduke iz osmanskog perioda, poznate kao Klefti. Oni su

Pečena jagnjetina sa sosom od limuna i meda
Praznična trpeza je više od tradicije – to je trenutak kada običaji dobijaju lični pečat. U tom stilu, preporučujemo recept

Marinirana jagnjetina sa krompirom i crvenim lukom
Predstavljamo Vam recept za sve one koji vole dobro pripremljenu jagnjetinu, sočnu, i hrskavu spolja! 😊 Potrebno je: Komad jagnjećeg

Sjenička jagnjetina u mleku
Sjenička jagnjetina u mleku Sastojci: 1.5 kg najkvalitetnije sjeničke jagnjetine 1 kg krompira 1 l mleka 2 kašike pešterskog kajmaka

Pirotska jagnjetina ispod sača sa krompirima i povrćem
Pirotska jagnjetina ispod sača sa krompirima i povrćem Sastojci: 1,5 kg najkvalitetnije pirotske jagnjetine 1 kg krompira 3 srednje glavice

Pečena jagnjetina sa origanom
Pečena jagnjetina sa origanom Sastojci: 3 kg jagnjetine 60 ml maslinovog ulja 1 kašičica majorana, 250 mililitara crnog vina 250

Jagnjeća džigerica u sosu od crvenog vina
Jagnjeća džigerica u sosu od crvenog vina Sastojci: 1 supena kašika brašna 150 g jagnjeće džigerice 2 supene kašike maslinovog

Grčka musaka sa jagnjetinom
Grčka musaka sa jagnjetinom Sastojci: 500 g mlevenog jagnjećeg mesa 4 patlidžana srednje veličine 4 srednja krompira 4 tikvice 1

Čorba od jagnjeće glave
Čorba od jagnjeće glave Sastojci: 1 jagnjeća glava 1 glavica crnog luka 2 kašike brašna 2 kašike maslaca 1 kašika