Sastojci:
30 kg crvene mesnate paprike
1,5 l ulja
200 g soli
50 g esencije
Priprema:
Ispeći papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu sa kuhinjskom krpom da se malo ohladi.
Oljuštiti papriku (odbaciti dršku i semenke) i staviti je u plastični buškasti džak za krompir da se ocedi preko noci.
Sutradan samleti oceđenu papriku u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu.
Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati ulje i so i promešati. Pržiti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jačine vatre uz stalno mešanje.
Pri kraju prženja kada je ajvar skoro gotov dodati esenciju i mešati još 10-ak minuta (može i duže dok se ne završi proces upržavanja).
Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da nepoklopljene odstoje jedno 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom (po zelji).