Starinski ajvar od paprike

Sastojci:

30 kg crvene mesnate paprike

1,5 l ulja

200 g soli

50 g esencije

Priprema:

Ispeći papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu sa kuhinjskom krpom da se malo ohladi.

Oljuštiti papriku (odbaciti dršku i semenke) i staviti je u plastični buškasti džak za krompir da se ocedi preko noci.

Sutradan samleti oceđenu papriku u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu.

Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati ulje i so i promešati. Pržiti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jačine vatre uz stalno mešanje.

Pri kraju prženja kada je ajvar skoro gotov dodati esenciju i mešati još 10-ak minuta (može i duže dok se ne završi proces upržavanja).

Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da nepoklopljene odstoje jedno 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom (po zelji).

Scroll to Top