fbpx

Grčke bamije u paradajz sosu

Bamije su povrće koje se često koristi u mediteranskoj kuhinji, posebno u Grčkoj. Izuzetno je zdravo, bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Važan su deo grčke kulinarske tradicije i mogu se pripremiti na razne načine, uključujući i klasično jelo Μπάμιες Λαδερές, što u prevodu znači bamije u paradajz sosu. Ovo jelo je jednostavno i idealno za lagani obrok ili prilog.

Sastojci:

  • 500g smrznutih bamija Ifantis ili svežih
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 3-4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 500 g paradajza, iseckanog (može i konzervirani paradajz)
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
  • So i biber po ukusu
  • Peršun za dekoraciju

Priprema:

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5-7 minuta. Dodajte beli luk i pržite još 1-2 minuta. U isprženi luk ubacite iseckani paradajz (ili konzervirani paradajz), šećer i crveno vinsko sirće. Kuvajte sos na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.

Na kraju u gotov sos sipajte bamije, smanjite temperaturu i poklopite šerpu. Kuvajte na laganoj vatri dok bamije ne omekšaju, oko 30-40 minuta. Povremeno proveravajte i po potrebi dodajte malo vode da jelo ne bude previše gusto. Posolite i pobiberite po ukusu. Kada su bamije mekane, sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohlade pre služenja.

Poslužite toplo i pospite svežim iseckanim peršunom. Možete ga poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu. Uz bamije sjajno ide originalna grčka feta koju možete kupiti ekskluzivno u Super Veru.

Scroll to Top