Sastojci:
- Pakovanje paste penne (400g)
- 100 g rendanog kačkavalja
- 100 g rendanog sira Graviera
- 300g mlevenog mesa
- 1 limenka seckanog paradajza
- 1 iseckani crveni luk
- 1 štapić cimeta
- 2 čena iseckanog belog luka
- 2 kom lovorovog lista
- Kašičica origana
- Prstohvat muskatnog oraha
- So i sveže mleven crni biber
- 200 g mleka
- 1/4 šolje brašna
- 30g putera
- 2 žumanca
Priprema mesa:
Izdinstati crveni i beli luk, dodati meso i viljuškom razbiti grudvice, zatim dodati paradajz i začine i sve to prodinstati oko 5 minuta.
Grčki bešamel sos:
Istopiti puter i mešajući dodavati brašno. Propržiti na niskoj temperaturi dok se ne zarumeni. Postepeno dodavati mleko, mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Skloniti sa vatre i dodati žumanca, so i biber, muskatni orah i rendani sir.
Priprema:
Skuvati pene i ocediti. U namašćenu vatrostalnu posudu sipati red paste penne, red sosa sa mesom. Poslednji red treba da bude pasta. Sve preliti zgusnutim grčkim bešamel sosom i posuti kačkavaljem. Peći u rerni 20 minuta dok dobije lepu koricu. Služiti sa caciki salatom.