Sastojci za 2 kg jela:
- 1/2 kg žutog graška (fave)
- 250 g crnog luka
- 200-250 ml maslinovog ulja
- 1.5 l vode
- 30 g soli
- 2 g bibera
Kobasica (po želji)
Način pripreme:
Pregledati favu, očistiti je i oprati vodom. Staviti u šerpu, nasuti vodu i ostaviti da provri. Smanjiti temperaturu i ostaviti da se polako kuva mešajući povremeno i skidajući penu koja se stvara. U međuvremenu, iseckati crni luk i staviti ga da se proprži na maslinovom ulju dok ne omekša i dobije zlatno žutu boju.
Kada je fava skuvana, dodati proprženi luk, so i biber, dobro promešati i ostaviti da se krčka još 1 minut. Skloniti sa šporeta i sve dobro izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom. Servirati toplo, a može i hladno kao predjelo. Po želji servirati sa grilovanim ili prženim kobasicama Myconos i/ili Santorini.