fbpx

Pire od fave (žuti grašak) sa kobasicom

Sastojci za 2 kg jela:

  • 1/2 kg žutog graška (fave)
  • 250 g crnog luka
  • 200-250 ml maslinovog ulja
  • 1.5 l vode
  • 30 g soli
  • 2 g bibera

Kobasica (po želji)

Način pripreme:

Pregledati favu, očistiti je i oprati vodom. Staviti u šerpu, nasuti vodu i ostaviti da provri. Smanjiti temperaturu i ostaviti da se polako kuva mešajući povremeno i skidajući penu koja se stvara. U međuvremenu, iseckati crni luk i staviti ga da se proprži na maslinovom ulju dok ne omekša i dobije zlatno žutu boju.

Kada je fava skuvana, dodati proprženi luk, so i biber, dobro promešati i ostaviti da se krčka još 1 minut. Skloniti sa šporeta i sve dobro izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom. Servirati toplo, a može i hladno kao predjelo. Po želji servirati sa grilovanim ili prženim kobasicama Myconos i/ili Santorini.

Scroll to Top