fbpx

Mladenčići

Pravoslavna crkva 22.mart praznuje kao Dan Svetih 40 Mučenih Svestijstih. U narodu je ovaj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Najpoznatiji, najočuvaniji i najviše poštovan običaj za Mladence jeste da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Oni su u narodnu poznati kao mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

Potrebno je:

  • 550-600g mekog kriva, T-400
  • 300ml tople vode
  • 7g suvog kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • ½ kašičice soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Med za premazivanje

U toplu vodu stavite kvasac i šećer. Dodajte maslinovo ulje, so i sa brašnom zamestiti testo. Nauljite posudu, stavite testo, pokrijte i ostavite 30-45minuta. Nadošlo testo na stolu oklagijom razvlačite i okruglim sekačem ili nekom čašicom isecite 40 krugova. Veoma je važno da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića. Ako Vam i ostane višak testa, preostalo testo stavite u poslednji 40. kolačić. Slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostaviti još 30 minuta da testo nadođe. Nadošle kolačiće premažite uljem. Kažu, da ako u vreme kada su mladenci ima rascvetalih voćki, otkinite granu i njom na 4-5 mesta izbockati površinu mladenčića. U slučaju da nema, u tu svrhu upotrebite grančicu bosiljka.  Stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta.

Simbolično, mladenčići se premazuju medom i nude svim gostima koji tog dana dolaze u kuću mladog bračnog para. 😊

Scroll to Top