Morski pas je neuobičajena, ali sve popularnija riba. Kako je skoro bez kostiju, lako se prilagođava različitim začinima i tehnikama kuvanja, od pečenja u rerni, prženja, do kuvanja na pari. Ako volite lagane i aromatične obroke, morski pas u kombinaciji sa pirinčem i limunom je idealan izbor.
Sastojci:
- 300 g pirinča
- 400g morskog psa
- 100g graška
- 1 limun (sok i kora)
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica putera
- So i biber po ukusu
- Sveže seckani peršun
Priprema:
Operite i osušite odreske morskog psa. Začinite i prelijte sokom od pola limuna. Ostavite da odstoji 15 minuta. U šerpi zagrejte maslinovo ulje i puter na srednjoj temperaturi. Ispržite sitno iseckan beli luk i sipajte pirinač. Dodajte izrendanu koru limuna i postepeno sipajte vodu. Kuvajte pirinač i grašak dok ne omekša, povremeno mešajući.
Zagrejte rernu na 200°C. Prebacite odreske sa marinadom u pleh obložen papirom za pečenje. Kad je pirinač gotov, umešajte sok druge polovine limuna. Začinite po ukusu.
Servirajte odreske morskog psa na sloju limunovog pirinča.
Pospite sveže seckanim peršunomi i još malo rendane limunove kore za dodatnu svežinu.