fbpx

Spanakorizo sa mariniranim inćunima

Spanakorizo je tradicionalno grčko jelo koje kombinuje spanać i pirinač. Jednostavna priprema i hranljivost sastojaka ga čini idealnim ručkom. Još kada se obogati mariniranim inćunima dobija na kompleksnosti i intenzivnijem ukusu.

Sastojci:

  • 200g mariniranih inćuna
  • 200g pirinča
  • 500g svežeg spanaća
  • 1 srednja glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 velika šargarepa, rendana
  • 1 paradajz, oljušten i sitno iseckan
  • 1 limun (sok i kora)
  • 50ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica suvog origana
  • 500ml bujona
  • 50g feta sira, izmrvljena
  • Svež peršun za dekoraciju
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Operite pirinač hladnom vodom i stavite da se ocedi. Spanać dobro operite i isecite na krupnije komade. U većem tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperature i stavite da se prži prvo iseckani crni luk dok ne postane proziran, a onda i beli luk još oko 5 minuta. Ubacite rendanu šargarepu i iseckani paradajz u tiganj i pržite dok ne omekša. Dodajte pirinač i dobro promešajte, tako da se svi sastojci sjedine.  Sipajte vodu i pustite da provri. Smanjite temperaturu i poklopite tiganj. Kuvajte dok pirinač ne bude skoro gotov, oko 15 minuta. Dodajte spanać u tiganj i promešajte dok ne omekša i sjedini se sa pirinčem. Zatim marinirane inćune i sok od limuna. Kuvajte još 5 minuta dok se svi ukusi ne sjedine. Sklonite tiganj sa vatre i za kraj stavite izrendanu koru limuna i izmrvljen feta sir. Lagano promešajte.

Servirajte toplo, posuto svežim peršunom.

Scroll to Top