fbpx

Sirova letnja torta sa grčkim jogurtom i trešnjama

Predstavljamo recept za sirovu tortu sa grčkim jogurtom i trešnjama. Ova torta je osvežavajuća, zdrava i jednostavna za pripremu, idealna za tople letnje dane jer ne zahteva pečenje. Kako je Super Vero asortiman dopunjen grčkim jogurtima Mandrekas predlažemo da upravo njih koristite. Mandrekas jogurti se proizvode već 73 godine po tradicionalnoj recepturi na ostrvu Korint. Prave se od 100% svežeg kravljeg mleka, što im daje intenzivan i bogat ukus, a sadrže 3,85% mlečne masti. Pored klasičnog kravljeg jogurta, možete isprobati i druge zanimljive ukuse: vanila, kakao, karamela i pistaći. Za ovu tortu možete izabrati jogurt po svom izboru kako biste dodatno obogatili njen ukus.

Sastojci

Kora:

  • 200 g badema
  • 200 g urmi (bez koštica)
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • Prstohvat soli

Fil:

  • 400 g grčkog jogurta
  • 200 ml kokosovog mleka (samo gusta krema sa vrha limenke)
  • 3 kašike meda ili javorovog sirupa
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • Sok od 1 limuna

Voćni sloj:

  • 300 g trešanja, očišćenih od koštica
  • 2 kašike meda ili javorovog sirupa
  • 1 kašika limunovog soka
  • Listići sveže nane

Priprema

Kora: Sameljite bademe. Dodajte urme, kokosovo ulje, vanilin ekstrakt i prstohvat soli. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete lepljivu smesu.

Smesu sipajte na dno kalupa za tortu (prečnika oko 24 cm) obloženog papirom za pečenje, formirajući ravnomeran sloj. Stavite da se ohladi u frižider dok pripremate fil.

Fil: U velikoj činiji pomešajte grčki jogurt, gustu kremu od kokosovog mleka, med (ili javorov sirup), vanilin ekstrakt i sok od limuna. Mešajte dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Ravnomerno rasporedite fil preko kore. Vratite u frižider da se stegne, oko sat vremena.

Voćni sloj: U činiji pomešajte trešnje isečene po polovini, med (ili javorov sirup) i limunov sok. Lagano promešajte da se svi sastojci sjedine. Kada se fil stegne, rasporedite voćni sloj preko fila. Ukoliko želite dodajte listiće sveže nane za dekoraciju. Ako niste ljubitelj trešanja, možete izabrati i drugo crveno voće po svom ukusu. Vratite tortu u frižider kako bi se svi slojevi dobro ohladili i stegnuli.

Uživajte! 😊

Scroll to Top