fbpx

Pirotska jagnjetina ispod sača sa krompirima i povrćem

Sastojci:

  • 1,5 kg najkvalitetnije pirotske jagnjetine
  • 1 kg krompira
  • 3 srednje glavice crnog luka
  • 1 glavica belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 crvene paprike babure
  • 1 lovorov list
  • 100 ml ulja
  • 500 ml vode
  • začini po ukusu (biljni začin, biber, so)


 

Priprema:

Iseći i začiniti jagnjetinu. Potom je preliti uljem. Iseckati krompire na četvrtine; luk na rebarca; papriku, praziluk i šargarepu na kolutove i sve posolite. Posudu za pečenje takođe nauljite i poređajte meso i ostale sastojke. Zalijte vodom i po želji dodajte nekoliko čenova belog luka. Dodata tečnost trebalo bi da u potpunosti pokrije sve sastojke. Ukoliko to nije slučaj, možete dodati još vode. Poklopite posudu i pecite na 220 °C. Nakon pola sata temperaturu smanjite na 180 °C i sve pecite još sat vremena. Ukoliko želite da sastojci dobiju rumenu koricu, poklopac možete ukloniti pred kraj pečenja. Naravno, prilikom pripreme u obzir uzmite svoje iskustvo pečenja u rerni koju koristite, te po potrebi prilagodite temperature i vreme pripreme.

Služiti sa:
Kako biste osetili istinski gastronomski duh Pirota, u jagnjetiti možete uživati uz špricer koji je čest odabir stanovnika ovih krajeva. Jagnjetinu možete poslužiti i uz još jedan dobro poznati specijalitet ovog podneblja – pirotski kačkavalj.




Scroll to Top