Bez obzira da li tražite nešto posebno da poslužite uz piće ili predjelo, ovo će se svideti svima. Brzo je i super jednostavno.
Slana feta je umućena u kremasti, pahuljasti sos. Med se meša sa pahuljicama čilija i belim lukom. Poslužite veliku činiju pored hrskavog pita hleba, krekera ili tanjira sirovog povrća za zabavno predjelo.
Recept je veoma jednostavan a ono što proizlazi iz ove kombinacije je nešto zaista posebno.
Sastojci:
- 200 g fete
- 100 g rikote
- 50 g pavlake
- so + crni biber
- 5 kašika meda
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 čen belog luka, mleven
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašičica zdrobljenih crvenih pahuljica čilija
- seckani vlašac (opciono)
- 1 kašičica za’atara začin
- 1 kašičica crnog i belog susama
- pita čips ili sirovo povrće, za serviranje
Uputstvo:
Feta, rikota i pavlaka treba da budu na sobnoj temperaturi.
Dodajte fetu, rikotu i pavlaku u blender. Začinite solju i biberom. Blendajte dok ne postane glatko, oko 2-3 minuta. Probajte, posolite i pobiberite ako je potrebno.
U šerpi zagrejte maslinovo ulje. Dodajte beli luk, dinstajte na veoma laganoj vatri dok ne omekša. Isključite šporet i umešajte med, limunov sok i ljuspice čilija. Začinite solju i biberom.
Poslužite umućenu fetu prelivenu ljutim medom. Na vrh stavite vlasac, za’atar, semenke susama, malo sveže mlevenog crnog bibera i ljuspice čilija.
Servirajte uz briskete, uživajte uz pita čips, naan ili tanjir sa povrćem.
Ostaci se mogu koristiti kao namaz ili preliv.