fbpx

Portokalopita – Grčki kolač od narandže

Portokalopita (grčki: Πορτκαλόπιτά) je tradicionalna grčka torta od narandže napravljena sa jedinstvenom kombinacijom kora za pitu i narandže. Natopljen slatkim šećernim sirupom – ovaj grčki desert prava je poslastica.

Sastav:

Za sirup:

  • 500 ml vode
  • 300 grama šećera
  • 1 sok od narandže
  • 1 korica narandže

Za pitu:

  • 4 jaja
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 70 grama šećera
  • 250 ml grčkog jogurta
  • 1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1 sok od narandže
  • 1 korica narandže

Zagejte rernu na 180 C i pouljite posudu za pečenje 20 cm x 30 cm. Pripremite sirup tako da pomešate vodu, šećer, sok od narandže i koricu u loncu na srednje jakoj vatri . Pustite da sirup snažno ključa 5 minuta. Kad je kuvano ostavite sa strane i ostavite da se potpuno ohladi. U posebnoj posudi iscepkajte suve kore za pitu na male komadiće. U drugoj posudi pomešajte jaja, maslinovo ulje, šećer, jogurt, vanilu, sok i koricu od naranče i mešajte dok ne postane glatko. Ovim testom prelijte iscepkane, kore i dobro promešajte – pazeći da se filo dobro umeša u testo. Izliti u nauljenu posudu za pečenje i pecite 35 min. Pitu izvadite iz rerne i oštrim nožem iseći na željenu veličinu i prelijte hladnim sirupom. Kada se ohladi i upije sirup poslužite uz sladoled.

Scroll to Top