Portokalopita (grčki: Πορτκαλόπιτά) je tradicionalna grčka torta od narandže napravljena sa jedinstvenom kombinacijom kora za pitu i narandže. Natopljen slatkim šećernim sirupom – ovaj grčki desert prava je poslastica.
Sastav:
Za sirup:
- 500 ml vode
- 300 grama šećera
- 1 sok od narandže
- 1 korica narandže
Za pitu:
- 4 jaja
- 80 ml maslinovog ulja
- 70 grama šećera
- 250 ml grčkog jogurta
- 1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
- 2 kašikice praška za pecivo
- 1 sok od narandže
- 1 korica narandže
Zagejte rernu na 180 C i pouljite posudu za pečenje 20 cm x 30 cm. Pripremite sirup tako da pomešate vodu, šećer, sok od narandže i koricu u loncu na srednje jakoj vatri . Pustite da sirup snažno ključa 5 minuta. Kad je kuvano ostavite sa strane i ostavite da se potpuno ohladi. U posebnoj posudi iscepkajte suve kore za pitu na male komadiće. U drugoj posudi pomešajte jaja, maslinovo ulje, šećer, jogurt, vanilu, sok i koricu od naranče i mešajte dok ne postane glatko. Ovim testom prelijte iscepkane, kore i dobro promešajte – pazeći da se filo dobro umeša u testo. Izliti u nauljenu posudu za pečenje i pecite 35 min. Pitu izvadite iz rerne i oštrim nožem iseći na željenu veličinu i prelijte hladnim sirupom. Kada se ohladi i upije sirup poslužite uz sladoled.