U Srbiji postoje ljudi koji na prženice mažu krem ili džem, dok u Francuskoj same prženice se prave tako da budu slatka poslastica. Za ljubitelje takvih kombinacija, francuske prženice su idealan izbor, a priprema ovog ukusnog jela traje svega 15 minuta.
U nastavku pogledajte sastojke i način pripreme.
Sastojci:
- 4 kriške brioš hleba – 17. strana u katalogu (možete koristiti bilo koji stari hleb)
- 2 jaja
- 1/2 šolje mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 1 kašika šećera
- 100 g putera
- Sveže jagode, iseckane
- Šećer u prahu (za posipanje)
- Sirup od javorovog/agavinog sirupa ili med
Priprema:
Pomešajte jaja, mleko, ekstrakt vanile, vanilin šećer, šećer i prstohvat soli dok se sve dobro ne sjedini. Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri, dodajte kašiku putera i pustite da se otopi (za svako parče će biti potrebna kašika putera). Krišku brioš hleba umočite u pripremljenu smesu, pazeći da se dobro natopi sa svih strana. Stavite natopljenu krišku hleba na zagrejani tiganj i pecite dok ne postane zlatno smeđa sa obe strane. Ponavljajte postupak sa preostalim kriškama hleba. Kad su prženice gotove poređajte ih jednu na drugu. Ukrasite ih iseckanim jagodama. Po želji, pospite šećerom u prahu i prelijte sirupom ili medom radi dodatne slatkoće.
Ove francuske prženice na brioš hlebu sa jagodama su sočne, slatke i savršene za prolećni desert! Uživajte!