fbpx

Francuski sendviči – ,,Croque monsieur” i ,,Croque madame”

Da li ste ikada probali francuske sendviče? Ako još uvek niste, možda je vreme da to promenite. Francuski sendviči su mnogo više od običnih sendviča – oni su pravi gastronomski doživljaj. Najčešće se poslužuju kao doručak, ali njihova kombinacija sastojaka ih čini idealnim za bilo koji obrok tokom dana. Bukvalan prevod za ,,croque monsieur”  bi bio hrskavi gospodin, a za ,,croque madamehrskava gospođa.  Jedina razlika između ova dva sendviča je u tome što se ,,croque madame služi uz jaje na oko za koje se smatra da podseća na ženski šešir pa otuda i naziv.

U produžetku pogledajte potrebne sastojke i pripremu koja traje oko pola sata.

Sastojci:

  • 4 kriške hleba (tost ili bilo koji čvršći hleb)
  • 100g šunke
  • 150g kačkavalja
  • 2 kašike brašna
  • 1 šolja mleka
  • So i biber po ukusu
  • Sveži peršun ili vlašac (za posluživanje)
  • 1 jaje za croque madame

Sastojci za bešamel sos:

  • 40g  putera
  • 2 kašike brašna
  • Oko 250ml mleka
  • So i biber po ukusu
  • Prstohvat rendanog muskatnog oraščića (opciono)

Uputstvo za pripremu:

Počinje se od bešamel sosa tako što se istopi puter na tihoj vatri, doda brašno i meša oko 2 minuta dok se ne formiraju mali mehurići. Postepeno dodavati mleko sve vreme mešajući dok sos ne postane gušći. Na kraju dodati muskatni oraščić, so i biber.

Zatim početi pripremu sendviča. Svaku krišku hleba premazati bešamel sosom, staviti šunku i kačkavalj. Zatim opet hleb, bešamel i narendati kačkavalj preko.

Zagrejati rernu na 180° stepeni i staviti ih da se ispeku oko 10-15 minuta, sve dok se sir ne rastopi i hleb bude lagano zapečen. Zaključno sa ovim korakom ste dobili sendvič krok mesje, a da biste dobili krok madam sa strane ispržite jaje na oko i stavite ga preko sendviča. Služiti dok je toplo.

Uživajte u ukusima francuske kuhinje! 😊

Scroll to Top