Džem od mandarina je odličan premaz za hleb, palačinke ili uz sir. Ako volite gorkastiju notu, možete ostaviti više kore, dok je za slađi ukus dovoljno koristiti samo meso mandarina.
Sastojci:
- 1 kg mandarina
- 1 limun
- 700 g šećera
- 250 ml vode
- 1 kašika vanilin šećera
- 1 štapić cimeta
Priprema:
Operite mandarine pod mlazom hladne vode i osušite ih. Po želji ostavite ili oljuštite koru. Isecite mandarine na manje komade, uklanjajući koštice i iscedite limun.
U šerpu stavite mandarine, vodu i šećer. Dodajte sok od limuna, vanilin šećer i štapić cimeta. Kuvajte sve na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje, dok mandarine ne omekšaju.
Po želji možete, nakon što se mandarine omekšaju, štapnim mikserom usitnite voće do željene teksture. Nastavite da kuvate džem dok se ne zgusne. Da biste proverili da li je džem spreman, stavite kašiku džema na tanjir i pustite da se ohladi – ako se ne razliva, gotov je.
Dok se džem kuva, sterilizujte tegle tako što ćete ih oprati i staviti u rernu na 100°C oko 10 minuta ili ih potopiti u vrelu vodu na nekoliko minuta. Kada je džem gotov, sipajte ga u tople, sterilizovane tegle. Zatvorite poklopce i okrenite tegle naopako na 10 minuta kako bi se napravio vakum. Tegle sa džemom čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a otvorenu teglu držite u frižideru.