Salate su uvek dobar izbor zbog svoje hranljivosti i brze pripreme. Dinja, kao glavni sastojak pruža hidrataciju i slatkoću, dok pršuta stvara slani kontrast.
Sastojci:
- 1 zrela dinja
- 200 g tanko sečenog pršuta
- 150 g mešavine zelene salate (rukola, spanać, zelena salata)
- 1 krastavac, isečen na tanke kolutove
- 50 g feta sira, izmrvljena
Balzamik sos:
- 3 kašike balzamiko sirćeta
- 1 kašika meda ili javorovog sirupa
- 1 kašičica senfa
- 5 kašika maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Priprema:
Dinju operite, presecite na pola i očistite od semenki. Potom je isecite na tanke kriške ili kocke. Tanko isecite pršutu koju ćete uviti oko kriški dinje. Operite i osušite mešavinu zelene salate, a krastavac isecite na tanke kolutove. U velikoj činiji pomešajte zelenu salatu i krastavac. Dodajte kriške dinje sa pršutom i pospite izmrvljeni feta sir preko.
Pomešajte balzamiko sirće, med, senf, maslinovo ulje, so i biber da biste dobili balzamiko sos. Prelijte balzamik sos preko salate neposredno pre posluživanja.
Za dodatni ukus, možete dodati i susam. Feta sir se može zameniti kozjim sirom ili parmezanom, po želji.