fbpx

Salata od kinoe i škampa

Ove nedelje predlažemo zdraviji obrok. S obzirom da je je sezona posta, ovo je sjajan način da probate nešto drugačije, a podjednako ukusno. Kinoa je izuzetno bogata proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima poput gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, čineći je idealnim izborom za podršku imunološkom sistemu.

U nastavku je recept sa potrebnim sastojcima i načinom pripreme.

Sastojci:

  • 1 šolja kinoe, isprana
  • 2 šolje vode
  • 300g škampa, očišćenih i oljuštenih
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 šolja iseckanog povrća po izboru (paradajz, krastavac, paprika, avokado)
  • 1/4 šolje seckanih svežih listova peršuna

Sastojci za preliv:

  • Sok od 1 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan (opciono)

Priprema:

Skuvajte kinou na srednje jakoj vatri oko 15 minuta ili dok ne upije svu tečnost. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. U tiganju zagrejte kašiku maslinovog ulja. Dodajte očišćene škampe i pržite ih 2-3 minuta sa svake strane, dok ne postanu ružičasti. Začinite po ukusu i dodajte beli luk ukoliko želite i sve zajedno propržite. U velikoj posudi pomešajte ohlađenu kinou sa iseckanim povrćem, peršunom i prženim škampima. Sa strane napravite preliv za salatu sa sokom od 1 limuna i 2 kašike maslinovog. Dodajte so i biber i beli luk po želji. Prelijte salatu i promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili.

Ostavite salatu u frižideru oko 15-30 minuta pre posluživanja kako bi se ukusi sjedinili.

Uživajte u bogatom ukusu i hranljivoj salati od kinoe i škampi!

Scroll to Top