Ove nedelje predlažemo zdraviji obrok. S obzirom da je je sezona posta, ovo je sjajan način da probate nešto drugačije, a podjednako ukusno. Kinoa je izuzetno bogata proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima poput gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, čineći je idealnim izborom za podršku imunološkom sistemu.
U nastavku je recept sa potrebnim sastojcima i načinom pripreme.
Sastojci:
- 1 šolja kinoe, isprana
- 2 šolje vode
- 300g škampa, očišćenih i oljuštenih
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 šolja iseckanog povrća po izboru (paradajz, krastavac, paprika, avokado)
- 1/4 šolje seckanih svežih listova peršuna
Sastojci za preliv:
- Sok od 1 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka, sitno iseckan (opciono)
Priprema:
Skuvajte kinou na srednje jakoj vatri oko 15 minuta ili dok ne upije svu tečnost. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. U tiganju zagrejte kašiku maslinovog ulja. Dodajte očišćene škampe i pržite ih 2-3 minuta sa svake strane, dok ne postanu ružičasti. Začinite po ukusu i dodajte beli luk ukoliko želite i sve zajedno propržite. U velikoj posudi pomešajte ohlađenu kinou sa iseckanim povrćem, peršunom i prženim škampima. Sa strane napravite preliv za salatu sa sokom od 1 limuna i 2 kašike maslinovog. Dodajte so i biber i beli luk po želji. Prelijte salatu i promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
Ostavite salatu u frižideru oko 15-30 minuta pre posluživanja kako bi se ukusi sjedinili.
Uživajte u bogatom ukusu i hranljivoj salati od kinoe i škampi!