fbpx

Grčki umak od patlidžana

Sastojci:

  • 4 manja patlidžana
  • 2 manja ili 1 veliki čen belog luka
  • 2-3 kašike limunovog soka
  • Sitno seckan peršun (oko 20g)
  • 40ml maslinovog ulja (dodatno za služenje)
  • so, biber

    Porcija za 4 osobe

         Sat i po            

       Služite uz kriške prepečenog hleba kao predjelo

 

Priprema:

Zagrejte rernu na 210°C. Patlidžane operite, osušite i stavite na pleh obložen alu folijom. Peći dok pulpa ne bude tako mekana da je bez napora možete probosti nožem. Dok se peku, okrenite ih nekoliko puta, a sve će trajati oko 45 minuta. Nakon što ih izvadite iz rerne, umotajte foliju oko pečenih patlidžana i ostavite da se „odmore“ 15-20 minuta. Oljuštite ih, stavite pulpu u cediljku i malo pritisnite kašikom. Ostavite da se ocedi oko pola sata, sat.
Potom, patlidžane ispasirajte viljuškom ili ga naseckajte nožem.
Beli luk naseckajte sasvim sitno i dodajte ga patlidžanu. Dodajte i proceđen limunov sok, so, biber i sitno naseckan peršunov list. Na kraju, dok mešate dodajte maslinovo ulje, proverite ukus i po potrebi, popravite.
Namaz je najbolji kad malo odstoji u frižideru da se svi sastojci fino prožmu, a zatim se pre služenja ostavi na sobnoj temperaturi makar pola sata.

 

Scroll to Top