Sastojci za 50 pitica:
- 400 g originalne rendane grčke Fete
- 100 g rendanog kačkavalja
- 100 g rendanog sira Graviera (tvrdi žuti sir)
- 150 g rendanog sira Kefalotiri (tvrdi žuti sir)
- 5 g soli
- 3 kom jaja
- Prstohvat suve nane
- 1/2 kg grčkih kora za pitu Presto
- 1 litar maslinovog ulja za prženje
Način pripreme:
U činiji pomešati rendane sireve, jaja, so i mentu. Iseći kore na trake, po dužini. Na radnoj površini staviti isečene kore, po 2 trake, jednu na drugu, i premazati ih uljem. Staviti pripremljenu smesu od sireva na donji deo trakice i polako presavijati u obliku trouglova. Pržti ih na ulju na srednjoj temperaturi do zlatno žute boje. Izvaditi ih iz tiganja i staviti ih na ubrus da se ocedi višak masnoće. Služiti ih dok su vruće. Pitice se mogu ređati i u tepsiji, jedna pored druge i peći u rerni na 160 stepeni. Umesto ulja se može koristiti rastopljeni maslac.