fbpx

Božićna česnica

Tradicionalna božićna česnica se u različitim krajevima Srbije različito sprema, a ono što je svima zajedničko jeste da u nju treba da se stavi parica. Veruje se da će onaj ko, prilikom tradicionalnog lomljenja pogače izvuče paricu, imati novca i sreće. Pored parica, u nju možete staviti i komadić badnjaka za koji se veruje da donosi dobro zdravlje i plodnost. U nekim krajevima stavlja se i kukuruz, pasulj, ovas ili pšenica koji bi trebalo da predvide plodnu i rodnu godinu za domaćina. Običaj je da nađenu paricu ili badnjak treba čuvati na posebnom mestu, a pšenicu, ovas i kukuruz dati domaćim životinjama zbog kojih se i stavljaju u česnicu.

Na kraju svega, nije bitno ko je izvukao paricu, bitno je da ovaj najradosniji i najveći hrišćanski praznik provedemo zajedno u krugu porodice i dragih ljudi u zdravlju i sreći.

Sastojci:

  • 1 kg brašna;
  • Pola litra mleka;
  • Kockica kvasca;
  • 2 jajeta;
  • Malo soli

U malo mleka rastopiti kvasac,dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo. Nakon što se testo dobro izmesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da narasta. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešanje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić. Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kada je reč o ukrašavanju – možete je išarati ubodima male grančice ili za dekoraciju možete napraviti tvrđe testo od brašna i vode, ukrase narežete, pravite po želji i nalepite na božićni kolač. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni a posle 10 minuta smanjite na 170 stepeni i pecite dok ne bude gotova.

Srećan Božić! ♥

Scroll to Top