fbpx

Priprema slavskog kolača

Pored Božića i Uskrsa, jedan od najvažnijih porodičnih praznika u Srbiji jeste slava. Srbi su jedini hrišćani koji slave slavu, ritual zaštitnika kuće i porodice, ujedno je i crkveni i narodni.

Slavski kolač predstavlja glavno obeležje srpske trpeze tokom slave. Na dan slave, ovaj kolač se zajedno sa žitom nosi u crkvu, gde ga sveštenik osvešćuje, preliva vinom i lomi. Lomljenje kolača predstavlja Hristovu žrtvu i lomi se u obliku krsta.

Sastojci koji su Vam potrebni za pravljenje slavskog kolača su sledeći:

  • 750g brašna;
  • 1 kašičica soli;
  • 1 kašika šećera;
  • 2 jajeta;
  • 1 kockica kvasca;
  • 500ml mlakog mleka;
  • 2 kašike ulja;
  • 100g putera.

U mlako mleko dodati kvasac, kašičicu šećera, so, ulje i ostaviti da naraste. Zatim dodavati dve trećine brašna, otopljeni puter i jedno jaje. Umesiti testo i ostaviti 15 minuta da naraste. Nakon toga, mesite ponovo ostatak brašna. Važno je da se testo ne lepi za posudu.

Potrebno je ostaviti nekoliko kuglica testa, od kojih ćete praviti pletenice ili druge oblike koje ste napravili za ukrašavanje. U posudu za pečenje stavite papir premazan uljem. Pre pečenja, premažite umućenim žumancetom pogaču i ostavite da stoji još 15 minuta. Nakon toga stavite u rernu da se peče oko 45 minuta na 180 stepeni.

Iako se danas slava proslavlja drugačije nego nekad, slavski kolač se i dalje mesi ili kupuje gotov u prodavnicama, odnosno pekarama. Samo pravljenje kolača može biti dosta zanimljivo, a ono što Vam je potrebno jeste volja, vreme i maštovitost…domaćice najčešće mese kolač dan uoči slave, a možete ga praviti zajedno i sa svojom decom. A ako se ipak odlučite da ga kupite gotovog, možete ga naći i u našim pekarama na adresama TC Zira –  Nikodima Milaša 2, Konjarnik – Mis Irbijeve i Voždovac – Vojvode Stepe 253.😊(potrebno je samo da najavite našim pekarima bar dan ranije)

Scroll to Top