fbpx

Pečeni karfiol

Ovaj recept spaja nežnu teksturu karfiola s bogatim i kremastim bešamel sosom, zapečenim sa sirom do savršenstva. Idealan je kao prilog ili samostalno jelo koje će oduševiti ljubitelje povrća.

Sastojci:

  • 1 glavica karfiola (oko 1 kg), očišćena i podeljena na cvetiće
  • 40g putera
  • 40g brašna
  • 500ml mleka
  • 100g rendanog sira (gouda, cheddar ili kačkavalj)
  • 50g parmezana (za posipanje)
  • Prstohvat muskatnog oraščića
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike prezli

Priprema:

Karfiol skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša, ali da zadrži čvrstinu (oko 5-7 minuta). Procedite i ostavite sa strane.

U tiganju na srednjoj vatri istopite puter, dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedini (oko 1 minuta). Postepeno dodajte mleko uz stalno mešanje, dok ne dobijete glatku i gustu smesu. Začinite i dodajte prstohvat muskatnog oraščića. Sklonite sa vatre i ubacite 50g rendanog sira.

U vatrostalnu posudu poređajte kuvani karfiol. Prelijte ga pripremljenim bešamel sosom. Po vrhu pospite preostali rendani sir i parmezan. Da biste dobali hrskavu koricu, pospite prezlama.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta.

Ako želite dodatnu aromu, možete dodati malo belog luka u bešamel ili iseckane začine poput peršuna.

Scroll to Top