fbpx

Grčke punjene paprike sa feta sirom

Ova gemista ili grčka punjena paprika je osnovni obrok u grčkim domaćinstvima. Skoro svaki dom ima svoj recept.

Zdravo je,  autentično i neverovatno ukusno.

Sastojci

  • 750 g mlevene govedine
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice mlevene paprike
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • ½ seckanog žutog luka
  • 3 čena belog luka mlevenog
  • ¾ kašičice mlevenog origana
  • ½ kašičice pahuljica crvene paprike
  • 1 ¾ šolje paradajza iz konzerve
  • 1 ½ šolje kuvanog smeđeg pirinča
  • ¼ šolje narezanih kalamata maslina
  • 3 kašike mlevenog peršuna sa ravnim listovima
  • 6 crvene paprike prepolovljene po dužini, uklonjene semenke i opne
  • ¼ šolje izmrvljenih feta sira

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte mleveno meso, posolite i pobiberite i kuvajte dok mleveno meso ne porumeni, mrvi se drvenom kašikom.

Uključite vatru na srednju temperaturu i dodajte maslinovo ulje. Umešajte luk i kuvajte dok ne omekša, 4 do 5 minuta. Umešajte beli luk, origano i ljuspice crvene paprike i kuvajte 1 minut.

Dodajte izgnječeni paradajz i smeđi pirinač i dinstajte mešavinu 5 minuta.

Uklonite sa vatre i umešajte kalamata masline i peršun.

Stavite paprike, isečene nagore, u veliku posudu za pečenje. Smesu mlevene govedine ravnomerno podelite između paprika. Sipajte ½ šolje vode na dno posude za pečenje.

Pokrijte dobro folijom i kuvajte dok paprike ne omekšaju, oko 35 minuta.

Pospite 2 kašičice feta sira preko svake paprike. Pecite još 5 minuta.

Scroll to Top