Ova gemista ili grčka punjena paprika je osnovni obrok u grčkim domaćinstvima. Skoro svaki dom ima svoj recept.
Zdravo je, autentično i neverovatno ukusno.
Sastojci
- 750 g mlevene govedine
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice mlevene paprike
- 1 kašičica maslinovog ulja
- ½ seckanog žutog luka
- 3 čena belog luka mlevenog
- ¾ kašičice mlevenog origana
- ½ kašičice pahuljica crvene paprike
- 1 ¾ šolje paradajza iz konzerve
- 1 ½ šolje kuvanog smeđeg pirinča
- ¼ šolje narezanih kalamata maslina
- 3 kašike mlevenog peršuna sa ravnim listovima
- 6 crvene paprike prepolovljene po dužini, uklonjene semenke i opne
- ¼ šolje izmrvljenih feta sira
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte mleveno meso, posolite i pobiberite i kuvajte dok mleveno meso ne porumeni, mrvi se drvenom kašikom.
Uključite vatru na srednju temperaturu i dodajte maslinovo ulje. Umešajte luk i kuvajte dok ne omekša, 4 do 5 minuta. Umešajte beli luk, origano i ljuspice crvene paprike i kuvajte 1 minut.
Dodajte izgnječeni paradajz i smeđi pirinač i dinstajte mešavinu 5 minuta.
Uklonite sa vatre i umešajte kalamata masline i peršun.
Stavite paprike, isečene nagore, u veliku posudu za pečenje. Smesu mlevene govedine ravnomerno podelite između paprika. Sipajte ½ šolje vode na dno posude za pečenje.
Pokrijte dobro folijom i kuvajte dok paprike ne omekšaju, oko 35 minuta.
Pospite 2 kašičice feta sira preko svake paprike. Pecite još 5 minuta.