Recept za ukusan i hranljiv ručak – meso i krompiri iz rerne, uz mali dodatak vina daju očaravajuči ukus obroka koji ćete sve češće spremati!
Sastojci:
- 2kg svinjskog buta;
- 5 – 1kg krompira;
- Glavica belog luka;
- 1/4 šolje vode;
- 1/3 kašičice ruzmarina
- 4-5 kašika ulja;
- 2 kašičice soli;
- 3 kašike crvenog vina;
- Biber – po ukusu;
- 3 kašike sitno seckanog peršuna;
Priprema:
Zagrejte ulje u tiganju i pržite meso sa obe strane po nekoliko minuta dok ne zarumeni.
Meso prebacite u posudu za pečenje, pospite solju, biberom i ruzmarinom. Sipajte zatim ¼ šolje vode, oko mesa poređajte neoljuštene čenove belog luka i zapecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 60 minuta, s vremena na vreme prelivajte sosom.
Oljuštite i operite krompir. Isecite ga na polovine (u zavisnosti od veličine krompira).
Meso okrenite i prelijte sa malo vruće vode. Poređajte oko njega čenove belog luka i krompire.
U posudu sipajte vino i stavite na ringlu na srednju temperaturu, pri čemu se meša drvenom varjačom da se odvoji i dobro promeša sos od pečenja koji se zalepio po dnu.
Dobijenim aromatičnim sosom se preliva meso i servira se posuto peršunom.
Prijatno uz pečeni svinjski but sa krompirom! 🙂