fbpx

Pečeni svinjski but sa krompirom

Recept za ukusan i hranljiv ručak – meso i krompiri iz rerne, uz mali dodatak vina daju očaravajuči ukus obroka koji ćete sve češće spremati!

Sastojci:

  • 2kg svinjskog buta;
  • 5 – 1kg krompira;
  • Glavica belog luka;
  • 1/4 šolje vode;
  • 1/3 kašičice ruzmarina
  • 4-5 kašika ulja;
  • 2 kašičice soli;
  • 3 kašike crvenog vina;
  • Biber – po ukusu;
  • 3 kašike sitno seckanog peršuna;

Priprema:

Zagrejte ulje u tiganju i pržite meso sa obe strane po nekoliko minuta dok ne zarumeni.

Meso prebacite u posudu za pečenje, pospite solju, biberom i ruzmarinom. Sipajte zatim ¼ šolje vode, oko mesa poređajte neoljuštene čenove belog luka i zapecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 60 minuta, s vremena na vreme prelivajte sosom.

Oljuštite i operite krompir. Isecite ga na polovine (u zavisnosti od veličine krompira).

Meso okrenite i prelijte sa malo vruće vode. Poređajte oko njega čenove belog luka i krompire.

U posudu sipajte vino i stavite na ringlu na srednju temperaturu, pri čemu se meša drvenom varjačom da se odvoji i dobro promeša sos od pečenja koji se zalepio po dnu.

Dobijenim aromatičnim sosom se preliva meso i servira se posuto peršunom.

Prijatno uz pečeni svinjski but sa krompirom! 🙂

Scroll to Top