fbpx

Kremasti rižoto sa bundevom

Spoj kremaste teksture i bogatog, orašastog ukusa pečene bundeve. Pečena bundeva daje prirodnu slatkoću i blagu kiselost, koja se uklapa sa pirinčem i notama parmezana. Rižoto je idealan kao glavno jelo ili prilog, a može se lako prilagoditi dodatkom omiljenih začina ili povrća.

Sastojci:

  • 300 g bundeve, isečene na kockice
  • 200 g pirinča (za rižoto)
  • 1 manji crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 750 ml povrtnog bujona (ili vode)
  • 100 ml belog vina
  • 50 g rendanog parmezana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun ili žalfija za dekoraciju

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. Na pleh obložen papirom za pečenje rasporedite kockice bundeve, posolite ih i prelijte s malo maslinovog ulja. Pecite oko 20-25 minuta, dok bundeva ne omekša i blago porumeni.

U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i puter na srednjoj vatri. Pržite iseckan crni luk dok ne postane staklast, pa beli luk. Ubacite pirinač i mešajte oko 2-3 minuta. Sipajte vino i mešajte dok ne ispari. Počnite postepeno da dodajete topao bujon, kutlaču po kutlaču, uz stalno mešanje. Sačekajte da pirinač upije tečnost pre nego što dodate sledeću kutlaču bujona. Ovaj proces traje dok pirinač ne postane kremast.

Kad je pirinač skoro gotov, dodajte pečenu bundevu i lagano promešajte. Umešajte rendani parmezan i začinite solju i biberom po ukusu.

Poslužite rižoto topao, dekorisan svežim peršunom uz dodatak parmezana.

Scroll to Top