Tart sa nektarinama je savršena kombinacija hrskavog testa i sočnih, zrelih nektarina. Ovaj desert nudi prelepu ravnotežu između slatkoće i blage kiselosti nektarina, dok bademi dodaju finu teksturu i bogat ukus.
Za testo:
- 200 g brašna
- 100 g hladnog putera, isečenog na kockice
- 2 kašike šećera
- Prstohvat soli
- 1 žumance
- 3-4 kašike hladne vode
Za fil:
- 4-5 zrelih nektarina, tanko isečenih
- 2 kašike šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica vanilin šećera
- 50 g badema, mlevenih ili sitno seckanih
- 2 kašike džema od kajsija (opciono, za glazuru)
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i prstima ili viljuškom ga utrljavajte u brašno dok ne dobijete smesu nalik mrvicama. Dodajte žumance i hladnu vodu kašiku po kašiku, dok ne dobijete kompaktno testo. Umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite u frižideru na 30 minuta. Tanko isečene nektarine stavite u činiju, pospite ih šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Ostavite da odstoje dok se testo hladi, kako bi nektarine ispustile sokove.
Zagrejte rernu na 180°C. Razvucite ohlađeno testo na blago pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za tart prečnika oko 24 cm, vodeći računa da ivice lepo prilegnu uz stranice kalupa.
Na dno tarta pospite mlevene ili sitno seckane bademe, koji će upiti višak soka iz nektarina.
Rasporedite kriške nektarina kružno preko badema. Pecite u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, dok testo ne postane zlatno, a nektarine mekane i blago karamelizovane.