fbpx

Grčka musaka sa jagnjetinom

Sastojci:

  • 500 g mlevenog jagnjećeg mesa
  • 4 patlidžana srednje veličine
  • 4 srednja krompira
  • 4 tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • so
  • grčko maslinovo ulje
  • drugi začini po želji – šećer, biber, cimet
  • 2 kašike putera
  • 4 kašike brašna
  • 4 šolje mleka
  • 1 jaje


 

Priprema:

Kombinacijom tradicionalnog grčkog jela i domaće jagnjetine, dobićete još jedan veličanstven način upotrebe i nesvakidašnji obrok. Na maslinovom ulju izdinstajte crni i beli luk, a potom dodajte meso i začine. Patlidžan, krompir i tikvice isecite na tanke kriške. Posoljeni patlidžan koji je odstojao 15-ak minuta stavite na foliju za pečenje, prelite uljem i pecite 20-ak minuta na 180 stepeni. Isti postupak ponovite sa tikvicama i krompirom, ali ne morate ih soliti.

U vatrostalnu posudu ređajte sloj krompira, sloj tikvica, a potom i sloj mesa. Postupak ponovite tako da se na vrhu nađe patlidžan. Sve ovo možete zaliti bešamel sosom koji ćete napraviti tako što ćete u otopljen puter dodati brašno i mleko. Kada smesa prokuva, dodajte začine i jaje te sve prelijte preko patlidžana. Da bi jelo bilo gotovo, potrebno je da ga pečete još 40-ak minuta, dok ne porumeni.

Služiti sa:
Ukoliko birate salatu, možete se odlučiti za tzatziki ili bilo koju zelenu salatu začinjenu kvalitetnim maslinovim uljem.


Scroll to Top