U susret Novogodišnjoj noći, a specijalno trpezi pripremili smo Vam ukusnu medenu pitu, posutu mlevenim orasima.
Sastoji za 4 korice:
- 200gr margarina;
- 300 gr mekog brašna;
- 300gr oštrog brašna;
- 2 kašike meda;
- 3 kašike šećera;
- 200ml kisele vode;
- 1 prašak za pecivo.
Fil:
- 800ml vode;
- 120gr mekog brašna;
- 8 kašika kristal šećera;
- 200gr margarina;
- 200gr mlevenih oraha.
Glazura:
- 150gr posne čokolade;
- 3 kašike ulja ili jedna veća kašika margarina.
Priprema
Margarin ostavite da dostigne sobnu temperature a za to vreme pomešajte obe vrste brašna i dodajte prašak za pecivo. Rukom sjedinite brašno i margarin, tako da dobije zrnastu masu. Dodajte šećer, med i kiselu vodu, pa zamesite srednje tvrdo testo, koje se ne lepi za ruke. Ako je mekše dodati šaku brašna, a ako je tvrđe malo kisele vode. Ostaviti testo da odstoji pola sata u kesi u frižideru. Pa ga podeliti na 4 dela. Zagrejati rernu na 180 stepeni, pa razvući koricu skoro veličine obrnutog pleha od rerne. Izbušiti viljuškom pa staviti da se peče. Dok se peče prva korica, razvući drugu. Peći koru između 10 i 15 minuta, treba da ostane svetla, pazite da ne izgori. Pečene korice su krte i lomljive, pa pažljivo rukujte sa njima.
600ml vode staviti na vatru da provri. U preostalih 200ml razmutiti brašno i šećer, pa izmešati tako da dobijete smesu bez grudvica. Zakuvati u vodi koja je provrela, pa mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre pa odmah u vrelo dodati mlevene orahe i mešati, a zatim i iseckan margarin mešati dok se ne otopi i sjedini.
Na tacni za torte staviti prvu koru, trećinu fila, drugu koru, drugu trećinu fila, pa treću koru i ostatak fila. Preklopiti četvrtom korom i preko staviti drugu tacnu ili tepsiju da malo optereti kolač, da bi se lepo sve sleglo i zalepilo.
Nakon što je odstojalo bar 2 sata, preliti glazurom od čokolade rastopljene sa margarinom ili uljem.
Posuti mlevenim orasima za dekoraciju.