fbpx

Pita od jabuka sa prelivom od malina

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 125 g putera sobne temperature
  • 1 žumance
  • 600g jabuke
  • 20g smeđeg šećera
  • Pola kafene kašičice cimeta
  • 300g smrznutih malina

    Sastojci za 4 osobe

         60 minuta                 

       Pitu možete poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile

 

Priprema:

Umesite testo od brašna, 80 g šećera u prahu i soli. Zatim dodajte puter i žumance i mesite dok testo ne postane glatko (po potrebi možete dodati još brašna ili kašičicu, dve, vode). Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena.
Zagrejte rernu na 190°. Radnu površinu pospite brašnom i tanko razvucite testo, koje ćete potom premestiti u okrugli kalup za pite ( prečnika oko 24cm).
Testo izbockajte sa viljuškom i na njega stavite papir za pečenje sa pirinčem, koji će poslužiti kao teg. Peći 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
U međuvremenu, oljuštite jabuke i pomešajte ih sa smeđim šećerom i cimetom.
Nakon 15 minuta izvadite testo iz rerne, sklonite papir sa pirinčem i izručite jabuke na testo. Peći još 25 do 30 minuta, pa izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi.
U lončetu pomešajte maline sa ostatkom šećera, pustite da prokuvaju, te ih lagano kuvajte još 10 minuta.
Izvadite pitu iz kalupa i poslužite je sa sosom od malina.

Scroll to Top