Veruje se da je Božićni post uveden još u 4. veku. Ovaj post, kao jedan od omiljenih, kod hrišćana traje 40 dana. Slobodnom voljom odlučuju se na ovaj podvig čija je svrha očišćenje duže i tela, koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i od loših misli, reči i dela. Prema hrišćanskom učenju, utemeljivačem posta se smatra sam Isus Hristos.
Kraj godine se bliži, samim tim obaveze se nagomilavaju a posna ishrana može biti izazovna. U želji da Vam olakšamo, predstavićemo Vam nekoliko ideja za ručak u vreme posta. 😊
Danas predstavljamo Brancin sa kuvanim povrćem, spremljen na roštilju.
Pored brancina, raznovrsnu ponudu ribe, od svežeg šarana sa Stare planine do ribe koja za 24h stiže iz Indijskog okeana, možete naći u našim objektima na Novom Beogradu, Bulevar Milutina Milankovića 86a i u TC Zira, Nikodima Milaša 2, posetite nas!
Sastojci:
- 4 manja brancina;
- Malo soli;
- 2 kašičice suvog začina;
- 4 kašike limunovog soka;
- 4 kašike maslinovog ulja.
Potrebno je:
- 200gr kuvanog kukuruza;
- 200gr kuvanog brokolija;
- 100gr kuvane šargarepe;
- Pečurke;
- Malo soli;
- Kašika maslinovog ulja.
Priprema:
Ribu očistite i dobro prosušite papirnim ubrusom. Spolja je posolite a unutrašnost natapkajte limunovim sokom i suvim začinom. Rešetke za roštilj dobro zagrejte, premažite maslinovm uljem i stavite ribu da se peče. Tokom pečenja ribu dodatno premažite maslinovim uljem. Pecite je sa svake strane 5-10 minuta. Povrće skuvajte, malo posolite i prelijte maslinovim uljem, te služite uz pečenu ribu.
Prijatno! 😊